Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων ώσπου να φτάσουν σε ένα ουδέτερο επίπεδο, το οποίο δεν θα ωθεί σε ανάπτυξη την οικονομία αλλά ούτε θα την περιορίζει, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συμπληρώνοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας στο Reuters στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, η γενική διευθύντρια του Ταμείου προέβλεψε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα διαρκέσει μέχρι το 2024, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τότε «θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι κεντρικές τράπεζες θα βλέπουν τον αντίκτυπο των ενεργειών τους»

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Ερχονται και νέες αυξήσεις από ΕΚΤ και Fed

«Τα οφέλη θα έρθουν, αλλά δεν είναι άμεσα, αυτό απαιτεί κάποια υπομονή στην κοινωνία», πρόσθεσε. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, διότι «όταν ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύει την ανάπτυξη και πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού».

H συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι το πρώτο βήμα της θα είναι η αύξηση των επιτοκίων σε ουδέτερο επίπεδο, αλλά έχουν αυξηθεί οι φωνές που τάσσονται πλέον υπέρ μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγιναν στο πλαίσιο της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και του πληθωρισμού που έφτασε το 9,9% στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης  και κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, που είναι και η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της. Η τελευταία έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της αγοράς προβλέπει ότι  το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της αναμένεται να φτάσει το 2,5% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο από 0,75% σήμερα.

Η ΕΚΤ έχει δύσκολο έργο καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν και δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν ο πληθωρισμός έχει φθάσει στην κορύφωσή του. Επιπλέον έχει πλέον ευρύτατη βάση, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να παραμείνουν υψηλές ακόμη και όταν αρχίσει να υποχωρεί.

Το πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδό τους, το σημείο δηλαδή όπου ούτε ενισχύουν ούτε περιορίζουν την οικονομία, το οποίο γενικά εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2% – αν και για κάποιους αξιωματούχους της θεωρείται πολύ χαμηλό, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει μπει σε ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή