Κέρδη 9,45 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η Shell για το γ΄ τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά μειωμένα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, που είχαν καταγράψει ρεκόρ με 11,5 δισ. δολ.

Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο το πετρέλαιο κυμαινόταν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση στο γ’ τρίμηνο προήλθε από την πτώση κατά 38% των εσόδων από το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο θέρμανσης: Προσφορές και εκπτώσεις από τις εταιρείες

Η Shell επέκτεινε επίσης το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, ανακοινώνοντας σχέδια για αγορά μετοχών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο.
Επιπλέον, σκοπεύει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 15% το δ’ τρίμηνο, όταν ο CEO Ben van Beurden αναμένεται να παραιτηθεί μετά από εννέα χρόνια στο τιμόνι του πετρελαϊκού γίγαντα. Τον Van Beurden θα διαδεχθεί ο Wael Sawan, ο σημερινός επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Shell.

Προς υπέρβαση του ρεκόρ κερδών του 2008

Με κέρδη 30,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, η Shell βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπερβεί το ρεκόρ ετήσιων κερδών της το 2008 των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα ισχυρά κέρδη εκτιμάται ότι μπορέι να εντείνουν τις εκκλήσεις στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πρόσθετων έκτακτων φόρων στις ενεργειακές εταιρείες καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μετοχή της Shell έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 40% μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και εν μέσω σύσφιξης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή