Στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι από τότε υπάρχει οικονομική πρόοδος σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα.

«Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα είναι σήμερα εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

Διαβάστε επίσης: Στην Ακρόπολη Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς [εικόνες]

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με την Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θύμισε την τοποθέτηση του Βίλι Μπραντ το 1975 στην Αθήνα για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κάτι το οποίο ο ίδιος προσυπογράφει.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην «πράσινη μετάβαση» και έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας στην Αστυπάλαια.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τον πόλεμο στο έδαφός της σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα του φυσικού αερίου.

«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες». Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».

Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική. Με τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

«Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα Σολτς στην Τουρκία

Νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου διαμήνυσε πως «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».