Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Εξίσου… ξεκάθαρες με αυτό το γνωστό λογοπαίγνιο είναι και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.
«Κοινές λύσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν των «27», αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, άλλωστε, καθώς οι Ευρωπαίοι επιλέγουν διατυπώσεις τις οποίες όλοι να μπορούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία τους. Και πάντα, βεβαίως, στο όνομα της ενωμένης Ευρώπης…
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ώρα τολμηρών αποφάσεων – Να επιβάλουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Η τελευταία πράξη του Ντράγκι
Πάλι καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Άλλωστε, η παραπάνω φράση συμπεριλήφθηκε μετά την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι – πιθανότατα, στην τελευταία του πράξη ως πρωθυπουργού της Ιταλίας, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι παίρνει την εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.
Μα καλά, θα ρωτήσει κανείς, είναι δυνατόν να μην ελήφθη ούτε μία συγκεκριμένη απόφαση, την ώρα που ο χειμώνας μπαίνει, ο πόλεμος μαίνεται και η απειλή μπλακάουτ ή επιβολής δελτίων στην ενέργεια είναι ορατή; Κι όμως είναι!
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο (των αρμόδιων υπουργών) και την Κομισιόν να καταθέσουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις (…) αφού έχουν αποτιμήσει τις επιπτώσεις τους ειδικά στα υπάρχοντα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένης της μη αλλοίωσης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική σύνθεση των ενεργειακών χαρτοφυλακίων και τις συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.
Δώστε μας δύο-τρεις εβδομάδες
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν και οι υπουργοί έλαβαν ακόμη μια «ρητή» εντολή, οι ηγέτες ξεφορτώθηκαν το συγκεκριμένο θέμα έστω και για λίγο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν κραύγασε για μια ακόμη φορά υπέρ της διατήρησης της «ευρωπαϊκής ενότητας»!
Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, πιθανότατα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, στην οποία οι «27» θα επιχειρήσουν να μας παραμυθιάσουν πάλι για την αποφασιστικότητά τους και τα βήματα που έκαναν. Δώστε μας δύο-τρεις εβδομάδες, όπως παρακάλεσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Μόνο που στην καλύτερη περίπτωση, για μια ακόμη φορά, όλα θα είναι είτε σε εθελοντική βάση (όπως η κοινή προμήθεια του 15% του αερίου που εισάγει η ΕΕ) είτε αυστηρά προσωρινά, όπως το περιθώριο διακύμανσης και το ανώτατο όριο στις τιμές – λες και δεν γνωρίζουν όλοι ότι η κρίση και η ακρίβεια κάθε άλλο παρά προσωρινά φαινόμενα είναι.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Αλλά κι αυτά μην θεωρήσει κανείς ότι είναι δεδομένα. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει το ανακοινωθέν (μετά από πίεση Γερμανών, Ολλανδών και άλλων «βόρειων»), υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να προχωρήσει οτιδήποτε: Πρώτον, μια «ανάλυση κόστους και οφέλους», που να αποδεικνύει ότι συμφέρει (ποιους, άραγε;) μια συγκεκριμένη λύση. Και αφετέρου, να διασφαλιστεί η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, δηλαδή, όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς. Ή, όπως πιο ήπια και… διπλωματικά το διατυπώνει το Politico, «πρόκειται για ένα κλασικό αποτέλεσμα για τα δεδομένα της ΕΕ. Όλοι παίρνουν από κάτι λίγο, κανείς δεν τα παίρνει όλα, η διεξαγωγή περισσότερων συζητήσεων είναι αναπόφευκτη και πολλοί θα γκρινιάζουν για την ατέρμονη διαδικασία. Όμως, όπως οι ηγέτες επέμειναν, όλα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ενότητας».
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι αυτοί που μπορούν και έχουν γεμάτα ταμεία, δεν καθυστερούν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Όπως, για παράδειγμα, οι Γερμανοί, το κοινοβούλιο των οποίων ενέκρινε σήμερα τόσο το «πακέτο» των 200 δισ. ευρώ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων εταίρων όσο και την αναστολή ισχύος του περίφημου «φρένου για το χρέος» που έχει ενσωματωθεί στο σύνταγμα της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για νέο δανεισμό από τις αγορές και νέες κρατικές επιδοτήσεις.
Κατά τα άλλα, όμως, οι υπόλοιποι της ΕΕ οφείλουν να τηρούν αυστηρά τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα. «Έχουμε μια απόφαση εδώ η οποία δίνει την εντολή να διερευνηθεί τι είναι δυνατό να γίνει. Η προσοχή μας, φυσικά, στρέφεται προς τα διαθέσιμα μέσα», όπως κυνικά δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Latest News
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή : Σταθερη στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
«Οταν βρέχει, βρέχονται όλοι» - Η προειδοποίηση του CFO της Costco για τους δασμούς Τραμπ
Η CFO της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να σημαίνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών
Κίνα: Θα μειώσει επιτόκια και τα υποχρεωτικά αποθεματικά
Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει την ένταση της νομισματικής και πιστωτικής προσφοράς
Η Ινδία πρωτοπορεί στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας
H Ινδία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών κρυπτογράφησης παγκοσμίως