«Η διεύρυνση των επαφών μας και στον τομέα των ΑΠΕ, με την προώθηση μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα προσδώσει νέα ορμή στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα, Abdulaziz Bin Salman.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της ενέργειας και χαιρέτησαν τη σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, που θα διευκολύνει την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες, τον Ιούλιο του 2022. Όπως τονίστηκε, «είναι σημαντική η ενεργοποίηση των ομάδων εργασίας και από τις δύο πλευρές».

Συνεργασία των δύο χωρών

Οι υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, να συνεχίσουν τη μεταξύ τους στενή επικοινωνία και να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων και προκλήσεων.

Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους και προμηθευτές αργού πετρελαίου της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών περιλάμβαναν και το θέμα της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα εξάγει καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καθαρό υδρογόνο

Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία του καθαρού υδρογόνου και οι βέλτιστοι τρόποι μεταφοράς του στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συνεργασία μας με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής μας. Η διεύρυνση των επαφών μας και στον τομέα των ΑΠΕ, με την προώθηση μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα προσδώσει νέα ορμή στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση και μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green