Με τους προμηθευτές και τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να έχουν πυκνώσει τις επαφές τους για πολυσυζητημένο «καλάθι του νοικοκυριού», η εφαρμογή του οποίου αναμένεται τις επόμενες μέρες, η σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης ψηφίστηκε στη Βουλή χθες βράδυ.

Η νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα προϊόντα, που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση, και που θα διατίθενται σε προσιτή τιμή, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. «Ναι» στην τροπολογία είπαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «όχι» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση Pulse: Ακρίβεια σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα «καίνε» τα νοικοκυριά

Προκειμένου το «καλάθι του νοικοκυριού» να ενεργοποιηθεί τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, όπως είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, απαραίτητη είναι η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες (οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων, οι αρμόδιες για την επιβολή κυρώσεων αρχές, η διαδικασία ελέγχων, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων κ.ά.).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και το «καλάθι του νοικοκυριού» θα κάνει ντεμπούτο στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα μέσα στις επόμενες ώρες για το μέτρο, ενώ σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του θα παρακολουθείται στενά από κάθε αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η λίστα με τα προϊόντα

Αναφορικά με τη λίστα των προϊόντων, τα οποία θα περιέχει το «καλάθι», ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά τελικά αφαιρούνται και στη θέση τους μπαίνουν το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια, όπως είχε επισημάνει τις προηγούμενες μέρες ο ΟΤ.

Διαβάστε επίσης: FAO: Μειώθηκαν οι διεθνείς τιμές τροφίμων τον Σεπτέμβριο

Συγκεκριμένα, το «καλάθι» θα περιέχει:

ρύζι (τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο),

ψωμί (για τοστ, φραντζόλα, φρυγανιές),

μακαρόνια Νο 6, χοιρινό και πουλερικά (συσκευασμένα),

αλλαντικά (γαλοπούλα ή/και πάριζα),

κατεψυγμένα ψάρια (ένα είδος τουλάχιστον),

γάλα φρέσκο (πλήρες και με χαμηλά λιπαρά), γάλα εβαπορέ,

αγελαδινό γιαούρτι (γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις, γιαούρτι από γάλα αγελάδας),

τυριά (φέτα, γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά),

χυμό ντομάτας διατηρημένο,

αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα),

μαργαρίνες,

παρθένο ελαιόλαδο,

ηλιέλαιο,

λαχανικά κατεψυγμένα (τουλάχιστον ένα από αρακά, μπάμιες, φασολάκια),

λευκή ζάχαρη,

παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών, γάλα βρεφικής ηλικίας),

καφέ (ελληνικός, στιγμιαίος καφές, γαλλικός),

τσάι ή χαμομήλι,

κακάο σε σκόνη,

χυμό πορτοκάλι,

απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά,

απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες),

απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες,

απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι,

χαρτί κουζίνας,

οδοντόκρεμες,

χαρτί υγείας, σερβιέτες, ταμπόν,

σαμπουάν,

σαπούνια σε στερεή κατάσταση,

πάνες ακράτειας,

πάνες για μωρά, μωρομάντιλα, είδη ατομικής υγιεινής για μωρά, σαμπουάν για μωρά,

τροφή για σκύλους και γάτες,

αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσπρια.

Ισχύς για πέντε μήνες

Με χρονική διάρκεια ισχύος του μέτρου για το επόμενο πεντάμηνο –μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2023 -, το «καλάθι» θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κωδικό σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων, ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας, θα είναι δηλαδή το προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σε πρώτη φάση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μείγμα» των προϊόντων που θα απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχει ισχύ μίας εβδομάδας, με τις αλλαγές να γίνονται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη.

Πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του «καλαθιού» είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.

Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Ειδική σήμανση

Η ενημέρωση των καταναλωτών θα γίνεται κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες