Στα 19,7 δισ. δολάρια ή 4,68 δολ. ανά μετοχή, διαμορφώθηκαν τα κέρδη της ExxonMobil το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 17,9 δισ. δολάρια ένα τρίμηνο πριν και σχεδόν τριπλάσια από τα 6,8 δισ. δολ. ή 1,57 δολ. ανά μετοχή έναν χρόνο πριν, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και των καθαρών καυσίμων.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τις επενδύσεις του 2022 σε 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και αναμένεται για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν σε 21 έως 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου

Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από τους μετόχους, ωστόσο θα διατηρήσουν τον τομέα στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, ο οποίος έχει κατηγορήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες για τις τιμές της ενέργειας που έχουν πυροδοτήσει τον υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ .

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε την Exxon ότι βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

Επίσης, όταν η Shell ανέφερε τριμηνιαία κέρδη 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη – το δεύτερο υψηλότερο ποτέ – ο Τζο Μπάιντεν άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι ισχυρίζεται ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της, «έτσι τα κέρδη επιστρέφουν στους μετόχους τους, αντί να πάνε στην αντλία και μείωση των τιμών».

Η Exxon δήλωσε επιπλέον ότι αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 3 τοις εκατό στα 0,91 δολάρια ανά μετοχή και ανέφερε ότι τα μερίσματα θα συμπλήρωναν τα 15 δισ. δολάρια αυτό το 12μηνο. Η εταιρεία σχεδιάζει να αγοράσει ξανά μετοχές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το 12μηνο και τους επόμενους. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την επιχείρησή της προβλέπεται να ανέλθουν σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το 12μηνο, μείωση σε σχέση με το εύρος δαπανών πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ