Ξεπέρασε τις προβλέψεις η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ κινείται ανοδικά ο πληθωρισμός, διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά  75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά νέα στη μάχη κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, με άλλα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή που έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ευχαριστήσει τους αμερικανούς καταναλωτές

Πού κατανάλωσαν οι Αμερικανοί

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 0,6% αντί για 0,4% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία πιθανότητα να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα από την επιβράδυνση της ζήτησης, σημειώνουν αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ενισχυθούν κατά 0,4%. Οι καταναλωτές αύξησαν τις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και ξόδεψαν περισσότερα για τρόφιμα, είδη ένδυσης, συνταγογραφούμενα φάρμακα και είδη αναψυχής. Αυξήθηκαν επίσης οι δαπάνες για υπηρεσίες, λόγω της στέγασης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς και των ταξιδιών και της εστίασης σε εστιατόρια.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονταν στην προκαταρκτική έκθεση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Πέμπτης, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μετά από συρρίκνωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του περασμένου τριμήνου κατά 2,6% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής