To ποσό των 23,94 δισ. ευρώ δέσμευσαν το 2021, η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της, για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα από δημόσιες πηγές, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το ύψος της χρηματοδότησης, ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Sharm-el-Sheikh της Αιγύπτου. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το ακριβές ποσό βασίζεται στους λεπτομερείς κανόνες περί υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα ως έχουν στον κανονισμό για τη διακυβέρνηση.

Βασικές προτεραιότητες

Το 2021, πάνω από 54 % της χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν αφιερωμένο είτε σε δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είτε σε οριζόντιες δράσεις (που περιλάμβαναν πρωτοβουλίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προσαρμογή σε αυτήν), ενώ σχεδόν το ήμισυ της συνολικής χρηματοδότησης δεσμεύθηκε με μορφή επιχορηγήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου, τονίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να τιμούν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα ώστε να επιτευχθεί ο συλλογικός στόχος των ανεπτυγμένων χωρών για από κοινού κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως, με προθεσμία το έτος 2025. Η αποφασιστικότητα αυτή αποδεικνύεται από το σταθερό επίπεδο χρηματοδότησης της ΕΕ για το κλίμα το 2021, το οποίο υπερβαίνει τα 23 δισ. € για δεύτερη φορά, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Η Συμφωνία του Παρισιού

Η διεθνής δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα συντελεί σημαντικά στην προσπάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για το κλίμα που προέρχεται από ιδιωτικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η  χρηματοδότηση για το κλίμα από δημόσιους προϋπολογισμούς περιλαμβάνει 2,5 δισ. € από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και 2,56 δισ. € από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται με βάση τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για διμερή και πολυμερή στήριξη και δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική στήριξη που κινητοποιείται μέσω δημόσιων παρεμβάσεων (κινητοποίηση ιδιωτικής χρηματοδότησης). Στο μέτρο που ορισμένες δεσμεύσεις καλύπτουν μια πολυετή περίοδο, τα δηλωθέντα ετήσια ποσά ενδέχεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης