
Οι εξελίξεις με την παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, ο αυξημένος πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη αύξηση των επιτοκίων, δημιουργούν συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στις χρηματαγορές.
Η σημερινή πολιτικοοικονομική συγκυρία φανερώνει αφενός την κρισιμότητα της κατάστασης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αναδεικνύει επίσης και τις αδυναμίες του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, με αποτέλεσμα η αλληλεξάρτηση των περισσότερων οικονομιών, να κινδυνεύει να βυθίσει σε ύφεση σχεδόν το σύνολο του πλανήτη από το 2023 και μετά.
Η αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, η μείωση των επενδύσεων, η αύξηση της ανεργίας, αλλά και η πτώση τόσο των χρηματιστηρίων, όσο και των κρυπτονομισμάτων ως εναλλακτικών επενδύσεων, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα ελλείμματα των περισσότερων χωρών, να διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ αν υπάρξουν εκτεταμένες πωλήσεις μετοχών και ομολόγων για την κάλυψη ενεργειακών δαπανών και λειτουργικών εξόδων από την πλευρά των επιχειρήσεων, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να επικρατήσει ένας φαύλος κύκλος διαρκών αυξήσεων τιμών, επιτοκίων, μισθών και τελικά ιδιωτικού χρέους, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα επηρεάσει και το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα να καθίστανται όλο και πιο επιφυλακτικές και αναποτελεσματικές οι δημοσιονομικές πολιτικές που θα ασκούνται.
Μία παγκόσμια ύφεση η οποία οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, ενδέχεται να έχει μακρά διάρκεια αν δεν υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές και διορθωτικές κινήσεις, στον τρόπο που οι οικονομίες αλληλεπιδρούν και αν δεν εφαρμοστούν οι αντίστοιχοι θεσμοί, ώστε να παρεμβαίνουν σε ατελείωτα κερδοσκοπικά παιχνίδια, από μεμονωμένους επενδυτές ή επενδυτικές εταιρίες.
Τέλος, μία από τις θεμελιώδες αρχές της οικονομίας, είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και η αντίστοιχη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι οποίες για να επιτευχθούν, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός έλεγχος του ανταγωνισμού στις αγορές και της προστασίας των αντιμονοπωλιακών πρακτικών, αλλά και της διατήρησης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων από μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις όπως η ΕΕ, για την ενίσχυση της ρευστότητας, τόσο μεγάλων οικονομικών κλάδων, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα