Μετά από μία ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην επόμενη Τετάρτη όταν η αμερικανική Federal Reserve θα ανακοινώσει τη δική της ετυμηγορία για τη νομισματική πολιτική: και από ό,τι όλα δείχνουν θα διατηρήσει την επιθετική της προσέγγιση.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα διατηρήσουν την αποφασιστικά επιθετική στάση τους την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας τις βάσεις για επιτόκια που φτάσουν στο 5% έως τον Μάρτιο του 2023, κινήσεις οι οποίες ενδέχεται να σε ύφεση τόσο τις ΗΠΑ όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε επίσης: ING: Τι «βλέπει» για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Τα γεράκια, τα περιστέρια και οι… Depeche Mode

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση. Και προσθέτουν ότι θα ακολουθήσει μία ακόμα αύξηση και μισή μονάδα τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια άλλες δύο κατά 25 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Η λέξη που δίνει τη νίκη στα «περιστέρια» της ΕΚΤ

Προ των πυλών η ύφεση

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην αλλάξει τον ρυθμό της πολύ σύντομα καθώς παλεύει ενάντια σε έναν πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες και η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Groep NV, απαντώντας στο Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σθεναρά δεσμευμένη στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τον προκάτοχό του, Πολ Βόλκερ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια σε πρωτοφανή επίπεδα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Πάουελ έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη, επειδή ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ανάπτυξη κάτω από την τάση για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές και ως αποτέλεσμα θα αυξηθεί η ανεργία.

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν μια ήπια προσγείωση για την οικονομία. Αλλά για πρώτη φορά στις έρευνες πριν από τη συνεδρίαση της FOMC, η πλειοψηφία των οικονομολόγων — τα τρία τέταρτα — βλέπουν μια ύφεση ως πιθανή τα επόμενα δύο χρόνια και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βλέπουν μια σκληρή προσγείωση με περίοδο μηδέν ή αρνητική ανάπτυξη μπροστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή