Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι από τη Σουηδία ανακάλυψαν το ναυάγιο ενός πολεμικού πλοίου του 17ου αιώνα που πιστεύουν ότι θα ρίξει φως τόσο για την ναυτική ιστορία της χώρας όσο και για την ιστορία της ναυπηγικής.

Το σκάφος, γνωστό ως Äpplet, είναι αδελφό του πιο διάσημου πολεμικού πλοίου της Σουηδίας, του Vasa, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1628. Το Äpplet πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι το 1629 και σχεδιάστηκε από τον ναυπηγό Χένρικ Χάιμπερτσον.

Διαβάστε επίσης: Από το Αιγαίο, στα βράχια της Ιρλανδίας

Η ιστορία

Το 1625, ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος Β’ Αδόλφος έδωσε εντολή να κατασκευαστούν τέσσερα πολεμικά πλοία που θα ήταν από τα μεγαλύτερα που δημιουργήθηκαν ποτέ και θα έδειχναν τη δύναμη της Σουηδίας.

Το Vasa είχε τρία κατάρτια για δέκα πανιά, 52 μέτρα ύψος από την κορυφή του καταρτιού έως την καρίνα, 60 μέτρα μήκος από την πρύμνη έως την πλώρη και ζύγιζε 1.200 τόνους. Η επιθυμία του Βασιλιά ήταν να υπάρχουν επάνω στο σκάφος περισσότερα πολυβόλα από το συνηθισμένο αριθμό, και έτσι οι ναυπηγοί τοποθέτησαν 64 μπρούτζινα κανόνια των 24 λιβρών.

Το πλοίο είχε σημαντικά υπερυψωμένη υπερδομή, με δύο καταστρώματα πολυβολεία. Τα ύφαλα του πλοίου γεμίστηκαν με μεγάλες πέτρες, οι οποίες λειτουργούσαν ως έρμα για να διατηρούν το σκάφος επάνω στο νερό. Ωστόσο το Vasa ήταν πολύ βαρύ στο άνω του μέρους και οι 120 τόνοι έρματος που κουβαλούσε στα ύφαλα δεν επαρκούσαν. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το Vasa ήταν ένα από τα δυνατότερα πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Το Äpplet 

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το Vasa είχε κατασκευαστεί πολύ στενό και για αυτό ήταν ασταθές. Έτσι το Äpplet κατασκευάστηκε πιο φαρδύ, με ελαφρώς διαφορετικό σχήμα γάστρας. Ολοκληρώθηκε το 1629 και έλαβε μέρος στον Τριακονταετή Πόλεμο μεταφέροντας σχεδόν 1.000 ναύτες και στρατιώτες στη Γερμανία. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι μετά τον πόλεμο τέθηκε σε αδράνεια καθώς το μεγάλο του μέγεθος το έκανε πιο δύσκολο στους ελιγμούς και πιο δαπανηρό για συντήρηση και λειτουργία. Το Äpplet βυθίστηκε από τη Σουηδία το 1659 για να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο φράγμα και να εμποδίσει μια εχθρική εισβολή στη Στοκχόλμη δια θαλάσσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι του μουσείου συνεργάστηκαν με το ναυτικό για να ερευνήσουν την περιοχή όπου πίστευαν ότι βυθίστηκε το πλοίο. Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο ναυάγιο. «Οι σφυγμοί μας αυξήθηκαν όταν είδαμε πόσο παρόμοιο ήταν το ναυάγιο με το Vasa», ανέφερε ο αρχαιολόγος Τζιμ Χάνσον. «Τόσο η κατασκευή όσο και οι μεγάλες διαστάσεις φάνηκαν πολύ οικεία».

To Vasa

Μια δεύτερη πιο εμπεριστατωμένη έρευνα διεξήχθη την άνοιξη του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταδύσεων, εντοπίστηκαν λεπτομέρειες που μέχρι στιγμής ήταν ορατές μόνο στο Vasa. «Οι διαστάσεις, οι λεπτομέρειες κατασκευής, τα δείγματα ξύλου και το αρχειακό υλικό έδειχναν όλα προς την ίδια κατεύθυνση – βρήκαμε το αδελφό πλοίο του Vasa», σημείωσε ο αρχαιολόγος Πάτρικ Χόγκλουντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα