Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο σε πέντε χρόνια χωρίς μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Ράινερ Ντούλγκερ, τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών η οποία εκπροσωπεί περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ο επικεφαλής της ισχυρής συνομοσπονδίας δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία αποδυναμώνεται και το κοινωνικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

«Το κόστος θα εκραγεί», είπε, σύμφωνα με το CNBC.

Το 2019, οι εισφορές στα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας αντιστοιχούσαν περίπου στο 10,1% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 12,2% έως το 2070 με το ισχύον σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού του 2021 που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες προβλεπόμενες αυξήσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, μετά από της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, σημειώνει το CNBC.

Με δεδομένο ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η γήρανση του πληθυσμού συμβάλλουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των ενώσεων εργοδοτών προτείνει η ηλικία συνταξιοδότησης να συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει η αύξηση του προσδόκιμου ζωής να οδηγεί σε περισσότερα χρόνια συντάξιμου βίου».

Οι συντάξεις είναι το ίδιο σοβαρές με την κλιματική αλλαγή

Το απαιτούμενο εύρος μεταρρυθμίσεων δεν έχει υλοποιηθεί από τη δεκαετία του 1990, μετά την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, υποστήριξε ο Ντούγκλερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη όσο και η κλιματική αλλαγή.

«Η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι εξίσου δύσκολη με την ενεργειακή μετάβαση και χωρίς αμφιβολία εξίσου σημαντική για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών», σχολίασε ο εκπρόσωπος των εργοδοτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...