Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί με προσεκτικές κινήσεις στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και να λάβει υπόψη τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, υποστηρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιγνάσιο Βίσκο.

Ο Ιταλός Τραπεζίτης θεωρεί ότι, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, η κορυφή του κύκλου «δεν μπορεί να προκαθοριστεί» λόγω της αβέβαιης φύσης των οικονομικών προβλέψεων εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – Η λέξη που δίνει τη νίκη στα «περιστέρια» της ΕΚΤ

«Η υψηλή αβεβαιότητα απαιτεί να προχωρήσουμε σταδιακά, αξιολογώντας προσεκτικά τα διαθέσιμα στοιχεία», δήλωσε ο Βίσκο τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει «να υποτιμηθεί ο κίνδυνος η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών να αποδειχθεί χειρότερη από το αναμενόμενο, καθιστώντας δυσανάλογο ένα υπερβολικά γρήγορο βήμα στην ομαλοποίηση των επιτοκίων».

Ο Βίσκο είπε ότι η δυναμική των μισθών – ένας βασικός παράγοντας που παρακολουθούν οι αξιωματούχοι για να προσδιορίσουν εάν η αύξηση των τιμών εδραιώνεται – έχει παραμείνει μέχρι στιγμής «μέτρια». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν «καθαρά σημάδια» σημαντικής απόκλισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ένα επίσης σημαντικό στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% — το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Η αφαίρεση μίας λέξης

Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει από ύφεση, οι αξιωματούχοι αφαίρεσαν από την τελική τους ανακοίνωση τη λέξη «αρκετές»  αναφερόμενη στις περαιτέρω αυξήσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται και νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει να αυξήσει «περαιτέρω» τα επιτόκια, αλλά επεσήμανε ότι έχει ήδη σημειωθεί «ουσιαστική» πρόοδος στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού. Επίσης, αφαίρεσε μια αναφορά σε αύξηση των επιτοκίων «κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» που έγραφε η ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου, γεγονός που οι traders ερμήνευσαν ως την αρχή του τέλους για τη σειρά των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή