Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ, φάνηκε να διέγραψε ένα tweet που αναρτήθηκε την Κυριακή και αναφερόταν σε μια «αβάσιμη θεωρία» σχετικά με την επίθεση στον σύζυγο της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να εξαπατούν», έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος αναφερόμενος στην επίθεση στον Πολ Πελόζι, αναρτώντας ένα σύνδεσμο από τον συντηρητικό ιστότοπο Santa Monica Observer, ο οποίος διέδωσε μη επαληθευμένες πληροφορίες για την επίθεση στον Πελόζι.

Αυτό το μέσο ενημέρωσης είναι γνωστό για θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Διαβάστε επίσης – Twitter: Ανάρτηση του Μασκ με θεωρίες συνωμοσίας για την επίθεση στον Πολ Πελόζι

Ο αντιδράσεις

Ο Μασκ αντιδρούσε σε ένα tweet της πρώην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον που στηλίτευε τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι εκπρόσωποί του τώρα προπαγανδίζουν τακτικά ρητορική μίσους και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας», επέκρινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, και η βία είναι το αποτέλεσμα».

Το tweet του Μασκ προκάλεσε πολλά σχόλια.

«Κλίντον: οι θεωρίες συνωμοσίας είναι υπεύθυνες για τη δολοφονία ανθρώπων και δεν πρέπει να τις προβάλλουμε. Ιδιοκτήτης Twitter: έχετε όμως ακούσει για αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας;», συνόψισε ο Σεθ Μάσκετ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ο οποίος επισήμανε ότι το tweet του Μασκ είναι ακατάλληλο για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης:  Το Twitter στην εποχή Μασκ: Οι αλλαγές, o Ρέι Τσαρλς και ο παράγοντας Χ

Μετατροπή του Twitter σε… ψηφιακή Αγορά

Το ιδιότροπο αφεντικό της Tesla και της SpaceX, που παρουσιάζεται ως ο κήρυκας της ελευθερίας της έκφρασης, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θέλει να κάνει το Twitter ένα είδος ψηφιακής Αγοράς, όπου όλες οι απόψεις είναι ελεύθερες να εκφραστούν.

Ωστόσο, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους διαφημιστές του, ο Ίλον Μασκ υποσχέθηκε μετά την εξαγορά του Twitter ότι θα παρέχει στην πλατφόρμα ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου».

Λίγες ημέρες μετά την απόκτηση του Twitter από τον Μασκ, το μέσο έχει γίνει στόχος συντονισμένων επιθέσεων από «τρολ» που διαδίδουν περιεχόμενο μίσους, σύμφωνα με αξιωματούχο του Twitter.

«Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, καταγράψαμε έναν μικρό αριθμό λογαριασμών να δημοσιεύουν σωρεία tweets που περιέχουν προσβολές και άλλη προσβλητική γλώσσα», δήλωσε το Σάββατο ο Γιοέλ Ροθ, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας στο Twitter.

Η νέα εικόνα

Πράγματι το Twitter, παρουσιάζει μια νέα εικόνα, λίγες ώρες μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ, με τους χρήστες να δοκιμάζουν τα «όρια ελευθερίας» που διακηρύττει ο νέος του ιδιοκτήτης: ένα κύμα υβριστικών αναρτήσεων και ρατσιστικών memes διογκώνεται, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο ιστότοπος εισέρχεται σε μια εποχή ρητορικής μίσους.

Τα τρολ

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι κανόνες άλλαξαν μαγικά μόλις μπήκαν οι υπογραφές», σχολίασε στο Bloomberg, η Katie Harbath, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του Anchor Change και πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στο Facebook.

Η Δρ. Rebekah Tromble, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δεδομένων, Δημοκρατίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι μόλις ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, τα διαδικτυακά τρολ άρχισαν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον «να δοκιμάσουν τα όρια στο Twitter».

«Δυστυχώς, αυτή η αιχμή στη γλώσσα μίσους είναι απολύτως προβλέψιμη», είπε η Tromble, η οποία μελετά το Twitter εδώ και χρόνια. «Για τα περισσότερα από αυτά τα τρολ, είναι ένα παιχνίδι. Αλλά για άλλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών επιρροών, το να λένε απεχθή, παράξενα πράγματα τους βοηθά να αυξήσουν το κοινό τους και να βγάλουν χρήματα. Και το βλέπουν ως μια χρυσή ευκαιρία για να κερδίσουν ακόμη περισσότερη προσοχή».

Οι προκλήσεις για τον  Μασκ

Η τάση αυτή που αναδεικνύεται, υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Μασκ για την εκπλήρωση της υπόσχεσής του να αποκαταστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να μιλούν ελεύθερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Twitter δεν θα μετατραπεί σε ένα «δωρεάν για όλους κολαστήριο» υπό την ηγεσία του. Ο Μασκ έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις στρατηγικές επιβολής του Twitter, όπως η οριστική απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών υψηλού προφίλ.

Ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ότι το Twitter θα σχηματίσει ένα συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου που θα περιλαμβάνει ένα εύρος διαφορετικών απόψεων. Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο και την αποκατάσταση λογαριασμού βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να συγκληθεί η ομάδα, είπε.

Αν και ο Μασκ έχει ήδη απολύσει τέσσερα στελέχη του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Vijaya Gadde, του επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας που έλαβε αποφάσεις για την οριστική απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών υψηλού προφίλ, δεν έχει κάνει ακόμη συγκεκριμένες ή ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές εποπτείας του Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους