Μια νέα εικόνα παρουσιάζει το Twitter, λίγες ώρες μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ, με τους χρήστες να δοκιμάζουν τα «όρια ελευθερίας» που διακηρύττει ο νέος του ιδιοκτήτης: ένα κύμα υβριστικών αναρτήσεων και ρατσιστικών memes διογκώνεται, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο ιστότοπος εισέρχεται σε μια εποχή ρητορικής μίσους.

Την ίδια ώρα, κατά εκατοντάδες έρχονται τα αιτήματα προς τον Μασκ, από πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλους χρήστες οι λογαριασμοί των οποίων είχαν μπλοκαριστεί στο παρελθόν, προκειμένου να επανέλθουν…

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό το Twitter παλεύει, προκειμένου να εφαρμόσει  δίκαια τις πολιτικές περιεχομένου στην πλατφόρμα του, ώστε να κατευνάσει τους διαφημιστές, τους χρήστες και τους ισχυρούς παγκόσμιους ηγέτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία του. Αλλά καθώς ο Μασκ, ένας αυτοαποκαλούμενος «θεματοφύλακας της ελευθερίας του λόγου», ανέλαβε την ιδιοκτησία της εταιρείας, ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, κομματικοί εξτρεμιστές, αλλά και συνωμοσιολόγοι  βρήκαν έναν λόγο για να γιορτάσουν αυτήν την αλλαγή.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μασκ, πάντα μέσω ενός «τιτιβίσματος», ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία αλλαγή στην πολιτική περιεχομένου της πλατφόρμας.

Τα τρολ

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι κανόνες άλλαξαν μαγικά μόλις μπήκαν οι υπογραφές», σχολίασε στο Bloomberg, η Katie Harbath, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του Anchor Change και πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στο Facebook.

Η Δρ. Rebekah Tromble, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δεδομένων, Δημοκρατίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι μόλις ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, τα διαδικτυακά τρολ άρχισαν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον «να δοκιμάσουν τα όρια στο Twitter».

«Δυστυχώς, αυτή η αιχμή στη γλώσσα μίσους είναι απολύτως προβλέψιμη», είπε η Tromble, η οποία μελετά το Twitter εδώ και χρόνια. «Για τα περισσότερα από αυτά τα τρολ, είναι ένα παιχνίδι. Αλλά για άλλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών επιρροών, το να λένε απεχθή, παράξενα πράγματα τους βοηθά να αυξήσουν το κοινό τους και να βγάλουν χρήματα. Και το βλέπουν ως μια χρυσή ευκαιρία για να κερδίσουν ακόμη περισσότερη προσοχή».

Οι προκλήσεις για τον  Μασκ

Η τάση αυτή που αναδεικνύεται, υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Μασκ για την εκπλήρωση της υπόσχεσής του να αποκαταστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να μιλούν ελεύθερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Twitter δεν θα μετατραπεί σε ένα «δωρεάν για όλους κολαστήριο» υπό την ηγεσία του. Ο Μασκ έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις στρατηγικές επιβολής του Twitter, όπως η οριστική απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών υψηλού προφίλ.

Ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ότι το Twitter θα σχηματίσει ένα συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου που θα περιλαμβάνει ένα εύρος διαφορετικών απόψεων. Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο και την αποκατάσταση λογαριασμού βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να συγκληθεί η ομάδα, είπε.

Αν και ο Μασκ έχει ήδη απολύσει τέσσερα στελέχη του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Vijaya Gadde, του επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας που έλαβε αποφάσεις για την οριστική απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών υψηλού προφίλ, δεν έχει κάνει ακόμη συγκεκριμένες ή ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές εποπτείας του Twitter.

«Συμβολική νίκη»

Ωστόσο, την Παρασκευή, ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί έκαναν λόγο για μια συμβολική νίκη.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!!!!”» δημοσίευσε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Marjorie Taylor Greene,  από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την απόκτηση του Twitter από τον Musk. Ο προσωπικός λογαριασμός της είχε αποκλειστεί οριστικά από το Twitter νωρίτερα αυτό το έτος για επανειλημμένες παραβιάσεις των πολιτικών παραπληροφόρησης αναφορικά με την Covid-19. «Απλά περιμένετε μέχρι αύριο», είπε σε άλλο tweet ένα λεπτό αργότερα.

Την Παρασκευή, η Γκριν έγραψε στο Twitter απλά: «Κερδίζουμε». Η βουλευτής απέκτησε τουλάχιστον 40.492 νέους οπαδούς από την στιγμή που ο Μασκ ανέλαβε το Twitter, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος Τζιμ Τζόρνταν, Ρεπουμπλικανός του Οχάιο, επευφημούσε επίσης την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ με μια ανάρτηση το πρωί της Παρασκευής: «Ελεύθερος λόγος. Φιλελεύθερα δάκρυα». Κέρδισε τουλάχιστον 40.419 followers στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.

Ένας ανώνυμος λογαριασμός με επιρροή με σχεδόν 1 εκατομμύριο οπαδούς, που ονομάζεται @catturd2, παραπονέθηκε ότι είχε «αποκλειστεί» στο Twitter. Το πρωί της Παρασκευής, ήταν ένας από τους λίγους λογαριασμούς στους οποίους ο νέος επικεφαλής του Twitter απάντησε: « Θα ψάξω περισσότερο σήμερα. ”

Δεκάδες ανώνυμα τρολ εγγράφηκαν στο Twitter την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, αναφερόμενοι σε θέματα που είχαν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από το Twitter στο παρελθόν – όπως η επιβολή ρητορικής μίσους κατά προστατευόμενων ομάδων και η προώθηση ψευδών ειδήσεων για την Covid-19 και τα εμβόλια.

Τα συγχαρητήρια Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποκλειστεί οριστικά από το Twitter λόγω κατηγοριών για υποκίνηση βίας μετά τις ταραχές της Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021, χαιρέτισε την εξαγορά, αλλά είπε ελάχιστα για την επιστροφή του στο Twitter. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από Ριζοσπαστικούς Αριστερούς Τρελούς και Μανιακούς που πραγματικά μισούν τη χώρα μας».

Μηνύματα από τη Ρωσία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλωσόρισε τον Μασκ με τη δική του ανάρτηση. «Καλή τύχη @elonmusk στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter», είπε την Παρασκευή. Και πρόσθεσε μια έκκληση: «Παρατήστε αυτή την επιχείρηση Starlink στην Ουκρανία».

Η αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT, Margarita Simonyan, ζήτησε από τον Musk «να καταργήσει τους λογαριασμούς RT και Sputnik και να αφαιρέσει τη σκιώδη απαγόρευση και από τον δικό μου;»…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον