Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε οριακά τον Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή που σηματοδότησε μια εκπληκτική επιστροφή για τον αριστερό πρώην πρόεδρο και το τέλος της πιο δεξιάς κυβέρνησης της Βραζιλίας εδώ και δεκαετίες.

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας ανακήρυξε τον Λούλα επόμενο πρόεδρο, με 50,9% των ψήφων έναντι 49,1% για τον Μπολσονάρο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο ντα Σίλβα έλαβε 60.345.999 ψήφος, περίπου δύο εκατ. περισσότερες από τις 58.206.354 ψήφους του Μπολσανάρο.

Διαβάστε επίσης – Βραζιλία: Το «μετέωρο βήμα» της Δημοκρατίας σε μια διχασμένη χώρα

Η ψηφοφορία ήταν μια επίπληξη για τον φλογερό ακροδεξιό λαϊκισμό του Μπολσονάρο, ο οποίος αναδύθηκε από τα πίσω έδρανα του Κογκρέσου για να δημιουργήσει έναν νέο συντηρητικό συνασπισμό αλλά έχασε την υποστήριξη καθώς η Βραζιλία είχε έναν από τους χειρότερους αριθμούς θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Μπολσονάρο παρέμεινε σιωπηλός το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ορισμένοι από τους συμμάχους του αναγνώρισαν δημόσια την ήττα του, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει αμέσως το στενό αποτέλεσμα μετά από αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Λούλα από την πλευρά του είπε ότι θα ενώσει μια διχασμένη χώρα, ενώ κάλεσε τη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και για να γίνει πιο δίκαιο το παγκόσμιο εμπόριο.

Διαβάστε επίσης – Η BNP Paribas, ο Μπολσονάρο και ο Αμαζόνιος

«Θα κυβερνήσω για 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, και όχι μόνο για αυτούς που με ψήφισαν», είπε ο Λούλα στην προεκλογική του έδρα. «Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες. Είμαστε μια χώρα, ένας λαός, ένα μεγάλο έθνος».

Συγχαρητήρια

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τζο Μπάιντεν

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

Εμανουέλ Μακρόν

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Τζάστιν Τριντό

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες – όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω Twitter.

Άντονι Αλμπανέζι

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας.

Γκαμπριέλ Μπόριτς

Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε.

Γκιγιέρμο Λάσο

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (…). Θα συνεχίσουμε να να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Γουστάβο Πέτρο

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλά ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Νικολάς Μαδούρο

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λουίς Άρσε

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Οι συμπληγάδες του ντα Σίλβα

Στις δύο προεδρικές θητείες του, από το 2003 έως το 2010, ο Λούλα αναμόρφωσε την οικονομία προς όφελος όχι των λίγων, αλλά των πολλών. Κυρίως δε των πιο αδύναμων και επί χρόνια περιθωριοποιημένων τμημάτων της βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Όταν αποχώρησε από το πόστο, το ποσοστό αποδοχής του ξεπερνούσε το 80%. Όμως μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς έριξαν βαριά «σκιά» στο κόμμα του, το Κόμμα των Εργαζομένων. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ντίλμα Ρούσεφ -στενή συνεργάτιδα και διάδοχός του στην προεδρία της Βραζιλίας, το 2011- βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η οικονομολόγος Ρούσεφ αποπέμφθηκε το 2016 από το αξίωμα με απόφαση της Γερουσίας -δύο χρόνια πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας της- κατηγορούμενη για «μαγείρεμα» του προϋπολογισμού. Όμως η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία (MPF) δεν εντόπισε κανένα έγκλημα ή διοικητική παράβαση. Η υπόθεση έκλεισε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο μεσοδιάστημα ο Λούλα είχε περάσει από τις δικές του «Συμπληγάδες».

Τον Ιούλιο του 2017 καταδικάστηκε σε εννιάμισι χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, σε μια πολιτικά υποκινούμενη -όπως προέκυψε αργότερα- δίκη. Πολλοί κατήγγειλαν μια μεθοδευμένη εκστρατεία «ξεδοντιάσματος» της ηγεσίας του Κόμματος των Εργαζομένων, με την οποία μπήκε από την «πίσω πόρτα» στην προεδρία ο κεντροδεξιός Μικέλ Τεμέρ (ως αντικαταστάτης της Ρούσεφ), ανοίγοντας το 2018 το δρόμο για την κατάληψη του αξιώματος από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο.

Ο Λούλα πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή, μέχρι που το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε παράνομο το μέτρο. Η καταδίκη του ακυρώθηκε οριστικά πέρυσι τον Μάρτιο.

Κάπως έτσι, η δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία το 2018 έναντι του Μπολσονάρο είχε ήδη χαθεί. Τώρα ο πρώην μεταλλεργάτης, συνδικαλιστής και πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της χούντας επιδιώκει στα 77 του τη μεγάλη πολιτική επιστροφή με μια τρίτη προεδρική θητεία, που θα σώσει τη Βραζιλία από το χείλος της αβύσσου του μπολσοναρικού αυταρχισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής.

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας