Πριν από έναν χρόνο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έβαλε ένα τεράστιο στοίχημα στο metaverse, ανακοινώνοντας την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας του από Facebook σε Meta.

Η κίνηση αυτή οδήγησε σε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία του, ωστόσο οι «επιχειρηματίες» που έσπευσαν να συρρεύσουν στον εικονικό κόσμο της εταιρείας για να βγάλουν χρήματα για την πραγματική ζωή δεν απογοητεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης – Metaverse: Μειωμένο το ενδιαφέρον για τον εικονικό κόσμο

«Ήταν μια απίστευτα θετική εμπειρία και μια από τις καλύτερες στη ζωή μου», λέει ο Aaron Sorrels, ένας 47χρονος επαγγελματίας κωμικός που άνοιξε ένα εικονικό κλαμπ κωμωδίας στη ναυαρχίδα της Meta, το Horizon Worlds, πέρυσι.

Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών της Meta αποκάλυψε ότι το τμήμα metaverse της εταιρείας έχει χάσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος ήδη. Μάλιστα, ο Ζάκερμπεργκ εκτίμησε ότι αυτές οι απώλειες θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται καθώς συνεχίζει το έργο της οικοδόμησης του μετασύμπαντος

Η Horizon Worlds φέρεται να έχει δυσκολευτεί να προσελκύσει και να διατηρήσει χρήστες: Αυτή τη στιγμή έχει λιγότερους από 200.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες, λιγότερο από το ήμισυ του στόχου της για 500.000, σύμφωνα με την The Wall Street Journal .

Την περασμένη Πέμπτη, το CNBC έγραψε για την «εκπληκτική κατάρρευση» της Meta, περιγράφοντας τη βουτιά στη μετοχή με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην περιλαμβάνεται πλέον στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε επίσης – Facebook – Εισαγωγή στο metaverse με τον εικονικό κόσμο του Horizon Worlds

«Καλή δέσμευση» και πίστη στον Ζάκερμπεργκ

Το Horizon Worlds μπορεί να μην έχει εκατομμύρια χρήστες, αλλά ο Sorrels λέει ότι μια σχετικά σταθερή ροή ανθρώπων επισκέπτεται το Soapstone Comedy Club του, όπου ερασιτέχνες και επαγγελματίες παίζουν καθημερινά.

Την τελευταία εβδομάδα του κλαμπ, ο Sorrels λέει ότι καλωσόρισε συνολικά 15.000 χρήστες, οι οποίοι έμειναν για 20 λεπτά κατά μέσο όρο.

Τα μέλη του κοινού χρησιμοποιούν τα εργαλεία δημιουργίας εσόδων που προστέθηκαν πρόσφατα από τη Meta για να πραγματοποιήσουν αγορές εντός εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ο Sorrels αποκαλεί «πιστώσεις χειροκροτήματος» – ένα είδος «χειροκροτήματος» για τους καλλιτέχνες.

Το Soapstone δεν είναι η κύρια πηγή εισοδήματος του Sorrels: Ο κωμικός με έδρα το Grand Rapids του Μίσιγκαν εξακολουθεί να παίζει κωμικές εκπομπές στην πραγματική ζωή με το όνομα ” The Unemployed Alcoholic ”.

Κερδίζει όμως κάποια χρήματα από το metaverse. Ο Sorrels αρνήθηκε να αποκαλύψει ακριβή στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι τα ελάχιστα έξοδά του περιλάμβαναν κυρίως την πληρωμή ενός προγραμματιστή για να βοηθήσει στη δημιουργία της εικονικής εμπειρίας.

Πλήρης απασχόληση

Μερικοί άνθρωποι ζουν ήδη με πλήρη απασχόληση στο μετασύμπαν.

Όπως γράφει το CNBC, o Αλέξης Δήμας, ένας 37χρονος δημιουργός metaverse με έδρα τη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια, λέει ότι έγινε μέλος του Horizon Worlds σε beta σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος δίδαξε πώς να χτίζει «κόσμους» στο εικονικό παιχνίδι χρησιμοποιώντας την εργαλειοθήκη προγραμματιστών της πλατφόρμας, λέει.

Ο Δήμας, ο οποίος δεν είναι προγραμματιστής λογισμικού υπολογιστών στο επάγγελμα, λέει ότι έχει δημοσιεύσει περισσότερους από 25 διαφορετικούς κόσμους στην πλατφόρμα του Meta, από έναν χώρο διαγωνισμού τραγουδιού σε στυλ καραόκε μέχρι έναν που ονομάζεται “Skybridge”, όπου το εικονικό σας avatar περπατά σε μια γέφυρα ψηλά την οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ο Δήμας διαφημίζεται επίσης ως αμειβόμενος σύμβουλος για άλλους δημιουργούς του Horizon World.

Αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για να είναι η «κύρια πηγή εισοδήματός του», λέει ο Δήμας, αρνούμενος να μοιραστεί ακριβή στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι καλύπτουν το ενοίκιο και τους τυπικούς μηνιαίους λογαριασμούς του.

«Όσον αφορά τους χαμένους χρήστες του Horizon Worlds, δεν το έχω δει. Θέλω να πω, μετά βίας μπορώ να μπω στο λόμπι χωρίς ένα σωρό κόσμο να έρθει κοντά μου και να μου κάνει ερωτήσεις», λέει. «Είναι πάντα γεμάτο όπου κι αν πάω».

Ο Δήμας λέει ότι κατανοεί ορισμένες από τις άλλες επικρίσεις του Horizon Worlds , ειδικά εκείνες που επικεντρώνονται στα καρτουνίστικα γραφικά που θεωρούνται κατώτερα από εκείνα σε άλλες εικονικές πλατφόρμες.

«Το γεγονός ότι [τα άβαταρ] δεν έχουν πόδια , ή οτιδήποτε άλλο, καταστρέφει κάπως την εμπειρία», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI