Νέα δυστυχήματα προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων αγροτικών ατυχημάτων από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα, ενώ καθημερινά καταγράφονται ατυχήματα με εργαλεία όπως το αλυσοπρίονο κατά το κλάδεμα των δέντρων.

Δυστυχώς, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, σε πανελλαδική κλίμακα, τα στοιχεία είναι απολύτως δραματικά, μιας και σύμφωνα με στοιχεία, το 86,5% των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΡΟ-SOS προς οδηγούς αγροτικών μηχανημάτων

Το χειρότερο όλων είναι πως ενώ όλοι γνωρίζουν, κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Ο στόλος εξακολουθεί να είναι απαρχαιωμένος, τα μέτρα προστασίας ανύπαρκτα, οι κανόνες μόνο στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, ο αγροτικός τομέας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 22 τομείς, όσον αφορά στον αριθμό ατυχημάτων αλλά και θανατηφόρων ατυχημάτων.

Δεν είναι παιχνίδι το αλυσοπρίονο

Τα «αγροτικά ατυχήματα», λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, είναι αμέτρητα. Και πολλά καταγράφονται αυτή την περίοδο από τη χρήση του αλυσοπρίονου.

Σύμφωνα με στοιχεία η συλλογή του ελαιοκάρπου και το παράλληλο κλάδεμα των δέντρων, αλλά και η κοπή των ξύλων για τις ανάγκες θέρμανσης, οδηγούν αρκετούς αγρότες στο νοσοκομείο, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς.

Το λάθος είναι ότι πολλοί θεωρούν το αλυσοπρίονο… παιχνίδι. Και το χρησιμοποιούν χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και χωρίς να προσέχουν φυσικά. Τα περισσότερα ατυχήματα δε, είναι εντελώς «ανόητα». Οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων οφείλουν, λοιπόν, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους.

Ο χειρισμός τους κρύβει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και μεγάλες προφυλάξεις για κάθε πιθανό κίνδυνο.

  • Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος. Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων, η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας.
  • Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρμάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης.
  • Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος.
  • Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση.
  • Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια, μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή.
  • Όταν δεν χρησιμοποιείται το μηχάνημα πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς.
  • Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει επίσης οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυμμα, το παντελόνι µε ένθεµα προστασίας από κοπή, σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα. Ένα εγκεκριμένο κράνος με προστασία ακοής και ζελατίνα είναι επίσης πολύ σημαντικό.
  • Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα «αξεσουάρ» ενδυμασίας, που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται.

Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στο χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO