Η κορύφωση του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%.

Αυτό ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη λετονική ιστοσελίδα Delfi Bizness, αναφέρει το Bloomberg, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος του τελικού επιτοκίου. Είπε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος δανεισμού πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται μετά τη δεύτερη συνεχόμενη «γενναία» αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Γιατί πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια

«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ για επίμονο πληθωρισμό

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο, πάνω και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει μεν αυξηθεί, προειδοποίησε, ωστόσο, για τους κινδύνους που ενέχονται εάν δεν υπάρξει παρέμβαση για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας τις σταθερές τιμές «βάση για μια οικονομία που λειτουργεί ομαλά στην οποία όλοι ωφελούνται».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την ευρωζώνη», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να επιτρέπεται ο εφησυχασμός», κατέληξε.

Τέλος, όσον αφορά τις ασκούμενες πολιτικές για την ανακούφιση από το αυξανόμενο κόστος ζωής, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πως αυτές θα τα όποια τέτοια μέτρα θα είναι προσωρινά και θα στοχεύουν στους πιο ευάλωτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή