Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι πάντα να εξισορροπεί τις αγορές αργού πετρελαίου εάν χρειαστεί και ότι εάν οι καταναλωτές απαιτήσουν τη βοήθειά του, η συμμαχία των κορυφαίων παραγωγών είναι «μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά».

Ο Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι, μιλώντας σε εκδήλωση της βιομηχανίας στο Άμπου Ντάμπι, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου. «Είμαστε μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά εάν υπάρχουν οι απαιτήσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Επίδειξη «ωριμότητας» βλέπει το Ριάντ στη διαμάχη με τις ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ + αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις του με τη Δύση, μετά την απόφασή του να περιορίσει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο, μια απόφαση που η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε κοντόφθαλμη. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να κατηγορήσει ευθέως τη Σαουδική Αραβία, ότι αυτή επηρεάζει και πιέζει το υπόλοιπο καρτέλ, άποψη την οποία έσπευσαν να διαψεύσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε επίσης – Το «πράσινο» στοίχημα των 500 δισ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας

Το βλέμμα στη Βιέννη

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της Ομάδας των Επτά χωρών για περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου σε αναγκαστικά χαμηλή τιμή.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η «παλαιά οικονομία» παίρνει την εκδίκησή της

Οι υπουργοί Ενέργειας και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ στο Άμπου Ντάμπι για να συζητήσουν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τις αγορές αργού, τις τιμές της ενέργειας και την οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ταράξει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου.

Μιλώντας στη διάσκεψη τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια Amos Hochstein είπε ότι η ενέργεια πρέπει να τιμολογηθεί για να επιτραπεί η οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Δεν αρκούν οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ και άλλους, τόνισε. «Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ενεργειακό φάσμα, πρέπει όλοι να επενδύουμε και να καινοτομούμε», είπε.

Ο Χόχσταϊν είπε ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΑΕ είναι «ισχυρή, μακροχρόνια και διαρκής». Σχολιάζοντας τη διαμάχη με τον ΟΠΕΚ+, είπε στους δημοσιογράφους: «Οι άνθρωποι επιτρέπεται να έχουν διαφωνίες. Είναι πολύ λιγότερο δράμα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,  υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση παρά την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια