Σε ένα μπαράζ δηλώσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα, πολλά μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), υπεραμύνονται της απόφασης του ομίλου να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Νοέμβριο. Πρόκειται επί της ουσίας, για μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί ως συντονισμένη απάντηση στην κριτική που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά, που κατηγορούν τον ΟΠΕΚ για «ευθυγράμμιση» με την Ρωσία και για απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Μάλιστα η Ουάσιγκτον είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία, η οποία «μαζί με τη Ρωσία ανάγκασαν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να λάβουν αυτή την απόφαση», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ριάντ, που έκανε λόγο για ανακρίβειες.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Με καθαρά οικονομικά κριτήρια η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ομοφωνία

«Αυτή η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ομάδας ΟΠΕΚ+», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

Άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν και της Αλγερίας εξέδωσαν επίσης δηλώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα, στις οποίες οι αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τη μείωση ως απαραίτητη για την αγορά και επανέλαβαν ότι η απόφαση που έλαβε ο όμιλος ήταν ομόφωνη.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη G20

«Υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ ότι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συνθηκών της αγοράς πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας είναι η προληπτική προσέγγιση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχει στο μέλλον την καθοδήγηση που χρειάζεται», σχολίασε η κρατική εταιρεία  διαχείρισης πετρελαίου του Ιράκ, SOMO, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το Reuters .

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei έγραψε στο Twitter την Κυριακή, «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ+, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν μια καθαρά τεχνική απόφαση, χωρίς καμία απολύτως πολιτική πρόθεση».

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση ήταν «μια καθαρά τεχνική απάντηση που βασίζεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους».

Το Ομάν, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ υπερασπίστηκαν επίσης τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης