Το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν –ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα και υπό την δαμόκλειο σπάθη νέων λουκέτων λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης– να επωμιστούν και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές Εισφορές: Ερχεται αύξηση εισφορών 8% για ελεύθερους επαγγελματίες το 2023

Πρόσφατη έρευνα του Β.Ε.Α που αξιολόγησε τα τιμολόγια ενέργειας των μελών του, ανέδειξε ότι το κόστος για τη χρήση φυσικού αερίου, έχει αυξηθεί κατά 300%, της ΔΕΗ κατά 200%, ενώ για την χρήση πρώτων υλών, οι αυξήσεις στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνούν το 50 και φτάνουν το 100%.

Είναι απαραίτητο, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο υπάρχων νόμος που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως θα διαμορφωθεί το 2022, ή εναλλακτικά, να μπει η αύξηση, μόνο στο τμήμα των εισφορών, που αφορά το τελικό ύψος της σύνταξης των ασφαλισμένων.

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, που θέλει τον πληθωρισμό να κλείνει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα.

Με τα δεδομένα της οικονομίας και τις προβλέψεις της νομοθεσίας, οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες για το 2023, είναι από 226,8 έως 611,28 ευρώ ετησίως (αντίστοιχα από 18,9 έως 50,94 ευρώ το μήνα), ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία τους, σε περίπτωση που οι εισφορές αυξηθούν 9%. Μάλιστα, θα αυξηθούν και οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Κίνδυνος για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η αύξηση των εισφορών, θα μπορούσε να καταβληθεί από τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μόνο σε περίπτωση που υπήρχε ανάπτυξη. Όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας. Είναι αδύνατον να επιβαρυνθούν και με την επιπλέον καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και χιλιάδες μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Ενεργοποίηση 120 δόσεων

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τη μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων. Χιλιάδες μικρομεσαίοι, χρωστούν ήδη και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δημοσιεύθηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση στην αγορά, το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επαγγελματιών και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθιστούν την αύξηση των εισφορών, πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά, είναι μείωση και όχι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για κύρια ασφάλιση σε περίπτωση αύξησής τους 9%

  • Για την 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα φτάσει τα 228,9 ευρώ.
  • Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ θα φτάσει τα 274,68 ευρώ.
  • Για την 3η κατηγορία από 302 ευρώ θα φτάσει τα 329,18 ευρώ.
  • Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ θα φτάσει τα 395,67 ευρώ.
  • Για την 5η κατηγορία από 435 ευρώ θα φτάσει τα 474,15 ευρώ.
  • Για την 6η κατηγορία από 566 ευρώ θα φτάσει τα 616,94 ευρώ.

Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη

Από 126 σήμερα μετά από τυχόν αύξηση θα φτάσει τα 137,34 ευρώ.

Αύξηση εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

Σε περίπτωση που μεταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για περίπου έναν στους επτά μη μισθωτούς που έχουν αντίστοιχες καλύψεις. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου 2022, μειώθηκαν οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Πρακτικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εισφορές μη μισθωτών που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης να μειωθούν κατά 7,14% από τις αρχές Ιουνίου.

Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για επικουρική ασφάλιση σε περίπτωση αύξησής τους 9%

  • Για την 1η κατηγορία από 39 ευρώ θα φτάσει τα 42,51 ευρώ.
  • Για την 2η κατηγορία από 47 ευρώ θα φτάσει τα 51,23 ευρώ.
  • Για την 3η κατηγορία από 56 ευρώ θα φτάσει τα 61 ευρώ.

Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για εφάπαξ

  • Για την 1η κατηγορία από 26 ευρώ θα φτάσει τα 28,34 ευρώ.
  • Για την 2η κατηγορία από 31 ευρώ θα φτάσει τα 33,79 ευρώ.
  • Για την 3η κατηγορία από 37 ευρώ θα φτάσει τα 40,33 ευρώ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax