Θα βρεθεί «στον αέρα» η συμφωνία Βηρυτού – Τελ Αβίβ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ;

Όχι, είναι η απάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι την ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ θα προστατεύσουν οι αμερικανικές εγγυήσεις.

Οι εγγυήσεις των ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου έχει απειλήσει – σε περίπτωση νίκης του –  να «εξουδετερώσει» τη συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα μετά από χρόνια έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: H ελληνική σφραγίδα στην ιστορική συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για τις θαλάσσιες ζώνες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να παραμείνουν εγγυητές της συμφωνίας. Ο διαμεσολαβητής των συνομιλιών, ο ενεργειακός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λίβανο ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα αντέξει τόσο τις αμφίρροπες εκλογές στο Ισραήλ όσο και την εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο.

Η διαβεβαίωση αυτή παρείχε στον Μικάτι την βεβαιότητα να δηλώσει στο Reuters ότι «δεν φοβάται» για την τύχη της συμφωνίας.

«Δεν φοβόμαστε την αλλαγή των αρχών στο Ισραήλ. Είτε κερδίσει ο Νετανιάχου είτε κάποιος άλλος, κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή (τη συμφωνία)», δήλωσε.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ως χορηγός αυτής της συμφωνίας» θα είναι υπεύθυνες για την ομαλή εφαρμογή της.

Τα οικονομικά συμφέροντα

Όπως σχολιάζει το Reuters, αν και αφορά περιορισμένη έκταση η συμφωνία οριοθέτησης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε έρευνες προς εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο από το Ισραήλ όσο και από τον Λίβανο.

Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι τα οικονομικά συμφέροντα θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν οποιαδήποτε διατάραξη της συμφωνίας από οποιαδήποτε πλευρά.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σάαμπ, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Λιβάνου για τη συμφωνία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τον «διαβεβαίωσαν» επανειλημμένα ότι ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του Ισραήλ δεν θα είχε αντίκτυπο στη συμφωνία.

«Ρώτησα πολλές φορές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εκ των υστέρων – ειδικά όταν ο Νετανιάχου είπε ότι αν κερδίσει, θα ακυρώσει τη συμφωνία – αν η νίκη του θα επηρεάσει τη συμφωνία. Η απάντηση από την αμερικανική πλευρά ήταν πάντα αρνητική», δήλωσε στο Reuters. Πρόσθεσε δε ότι τυχόν ακύρωση της συμφωνίας θα δημιουργούσε ζήτημα για τις ΗΠΑ, ως εγγυήτρια δύναμη.

«Θέλουμε σταθερότητα, οικονομική ευημερία και ανάπτυξη και για τις δύο χώρες ή θέλουμε μια σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο; Αυτή είναι μια απόφαση που κάποιος πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά», είπε.

Πάντως στο μεταξύ, στο Ισραήλ με καταμετρημένο περίπου το 85% των ψήφων, το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου και οι πιθανοί θρησκευτικοί και ακροδεξιοί σύμμαχοί του βρισκόταν την Τετάρτη σε τροχιά ελέγχου της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή