Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές επιβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός μετατοπίζεται από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 54,4 τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020, από το 56,7 που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Fed: Άλμα στο 4% για τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια με αύξηση 0,75%

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο μη μεταποιητικός PMI θα διολισθήσει στο 55,5. Όταν πάντως ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, σημαίνει ότι παρατηρείται επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Ο παράγοντας Fed

Τη ζήτηση, όπως επισημαίνει το Reuters, επιβραδύνουν οι συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά άλλα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας,

στο 4%. Ωστόσο, έδωσε παράλληλα το σήμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού θα μπορούσαν να γίνουν σε μικρότερα βήματα για να ληφθεί υπόψη η «σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», στην οποίαν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής.

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς η Fed αγωνίζεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Η μέτρηση του ISM για τις νέες παραγγελίες που έλαβαν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχώρησε στο 56,5 από 60,6 τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρήσεις, παράλληλα, ανέφεραν απότομη πτώση των εξαγωγών, πιθανότατα λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και του ισχυρού δολαρίου.

Ο δείκτης των τιμών που καταβάλλουν οι βιομηχανίες παροχής υπηρεσιών για τις εισροές αυξήθηκε στο 70,7 από 68,7 τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή