Το ποσό- ρεκόρ των 880 εκατ. δολαρίων έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους να ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Americans for Tax Fairness, το οποίο ανέλυσε στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, οι δαπάνες των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 44% σε σχέση με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και αναμένεται να πλησιάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διοχέτευσαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι τόσο υψηλές δαπάνες τους για τις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης Τρίτης, καταδεικνύουν, το πόσα διακυβεύονται στην κάλπη. Παράλληλα ενισχύουν τις ανησυχίες για την υπερβολική επιρροή των υπερ-πλούσιων πολιτικών χορηγών που μπορούν τώρα να συνεισφέρουν απεριόριστα χρηματικά ποσά στα λεγόμενα super PAC, τα οποία δεν περιορίζουν τους μεμονωμένους δωρητές.

Διαβάστε επίσης – Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Ένας απλός οδηγός

Επιρροή

«Αν πρόκειται να έχουμε μια δημοκρατία που λειτουργεί για όλους, πρέπει να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή των χρημάτων των δισεκατομμυριούχων στην πολιτική μας», δήλωσε ο Frank Clemente, εκτελεστικός διευθυντής της Americans for Tax Fairness.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Αισιόδοξος για νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω βελτίωσης της οικονομίας

Οι δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν και τις δύο πλευρές. Οι δαπάνες τους ήταν περίπου τρεις προς δύο υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Τα κεφάλαιά τους αντιστοιχούσαν στο 7,4% όλων των χρημάτων που έλαβαν από οποιαδήποτε πηγή ομοσπονδιακοί υποψήφιοι, κόμματα και επιτροπές πολιτικής δράσης (PAC) σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο.

Κορυφαίος δωρητής μέχρι στιγμής είναι ο Τζορτζ Σόρος , ο οποίος έχει συνεισφέρει πάνω από 128 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του έχει διατεθεί στο σούπερ PAC Democracy II, το οποίο υποστηρίζει φιλελεύθερους σκοπούς και υποψηφίους των Δημοκρατικών.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής δισεκατομμυριούχος είναι ο Richard Uihlein, ο μεγιστάνας του ναυτιλιακού εφοδιασμού του Ουισκόνσιν, και η σύζυγός του Ελίζαμπεθ, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει 67 εκατομμύρια δολάρια σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

Τα κρυπτονομίσματα

Ο δισεκατομμυριούχος των hedge fund Κεν Γκρίφιν, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο ενεργός στην πολιτική, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος δισεκατομμυριούχος πολιτικός χρηματοδότης. Ο Γκρίφιν έχει δωρίσει 66 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής σε αυτόν τον ομοσπονδιακό εκλογικό κύκλο.

Ένας σχετικά νέος στην πολιτική τάξη των δισεκατομμυριούχων είναι ο Sam Bankman-Fried, ο 30χρονος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων. Δώρισε 40 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον κύκλο, τα περισσότερα από αυτά σε ένα σούπερ PAC που δημιούργησε με το όνομα Protect Our Future. Το super PAC υποστήριξε τους προκριματικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών του Κογκρέσου που κατέχουν ευνοϊκές θέσεις στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.  Ο Bankman-Fried είπε ότι θα μπορούσε να ξοδέψει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις εκλογές του 2024.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ξοδέψει 22 εκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση του PAC της Πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών και του LCV Victory Fund, μιας περιβαλλοντικής ομάδας.

Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές και ποιοι εκλέγονται;

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται για έδρες στο Κογκρέσο, το οποίο απαρτίζεται από δύο Σώματα–την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και, όταν αυτό γίνεται στη μέση της τετραετούς προεδρικής θητείας, ονομάζονται «ενδιάμεσες».

Το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοί νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει, επικυρώνει προεδρικούς διορισμούς και σπανιότερα διενεργεί έρευνα εις βάρος του προέδρου.

Η κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές με εξαετή θητεία. Οι βουλευτές έχουν διετή θητεία και εκπροσωπούν μικρότερες περιφέρειες.

Όλες οι έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων »παίζονται» στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Πολλές μεγάλες πολιτείες διενεργούν επίσης εκλογές για κυβερνήτη και τοπικούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας