Να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη – ρεκόρ τους για να μειώσουν το κόστος των καυσίμων για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή κάλεσε της εταιρείες ενέργειας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας τες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέκρινε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη ενώ οι Αμερικανοί, κουρασμένοι από τον πληθωρισμό, πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Αισιόδοξος για νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω βελτίωσης της οικονομίας

«Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους»

Η πετρελαϊκή βιομηχανία «δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», είπε ο Μπάιντεν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απλώς μια «δίκαιη απόδοση», αλλά «κέρδη τόσο υψηλά που είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς».

«Τα κέρδη τους είναι ένα απρόσμενα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αν τα κέρδη αυτά εκφραστούν στα πετρελαϊκά προϊόντα, η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί κατά περίπου 50 σεντς, πρόσθεσε. «Αν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές. «Ήρθε η ώρα αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την κερδοσκοπία του πολέμου», ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.

Με το βλέμμα στην κάλπη

Η παρέμβαση του Δημοκρατικού προέδρου ήρθε μία εβδομάδα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και λίγο μετά τον νέο γύρο κολοσσιαίων κερδών που κατέγραψαν παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι Exxon Mobil και η Chevron

Και το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι ενεργειακοί κολοσσοί επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε εκκλήσεις για επιβολή υψηλότερης φορολογίας στον κλάδο.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει το Reuters, είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η ψήφιση ενός νόμου που θα φορολογεί τις ενεργειακές εταιρείες για τα υπερκέρδη τους θα είναι μάλλον δύσκολη, θεωρούν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση