Για σενάριο «ήπιας ύφεσης» προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «από μόνη της αυτή η ύφεση δεν αρκεί για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό».

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την εντολή μας και να βρούμε αυτό το επιτόκιο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο του 2% που ορίσαμε μεσοπρόθεσμα».

Διαβάστε επίσης – Πού θα πάνε τα επιτόκια του ευρώ – Τι δείχνουν τα τελευταία 100 χρόνια για τον πληθωρισμό

Για επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα δεν μπορεί να αντιγράψει τις κινήσεις της Fed, μία ημέρα μετά την τέταρτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση 75 μονάδων βάσης (0,75%) της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. «Δεν είμαστε το ίδιο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε είτε με τον ίδιο ρυθμό, είτε με την ίδια διάγνωση για τις οικονομίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προχώρησε σε γενναία αύξηση των επιτοκίων σε δολάρια κατά 75 μονάδες βάσης στα πλαίσια των προσπαθειών να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που καλπάζει. Έτσι, το βασικό επιτόκιο αναφοράς της FED διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 3,75% με 4%, με προοπτική να φτάσει το 5% μέσα στο επόμενο έτος.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που το κόστος δανεισμού αυξήθηκε τόσο πολύ μέσα σε μια μόνο συνεδρίαση και πρόκειται για τη συνέχεια της πιο επιθετικής και συνεχούς αυστηροποίησης νομισματικής πολιτικής που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνονταν από τη FED στα επίπεδα από 0% έως 0,25%.

Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Πληθωρισμός, η καλύτερη δυνατή λύση;

Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος της ΔΣ της ΕΚΤ Μάρτενς Κάζακς δήλωσε ότι Τράπεζα πρέπει να αυξήσει «σημαντικά» περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσει την άνοδο ρεκόρ των τιμών, ακόμη και αν η ευρωζώνη είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση.

Οι αποφάσεις επηρεάζουν και την ευρωζώνη

Οι αποφάσεις της FED έχουν μεγάλη σημασία και για τη νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Η ιδιαίτερα επιθετική αύξηση στο κόστος δανεισμού αναμένεται ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανάπτυξη, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ήδη από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της FED το δολάριο ενισχύεται 14% περίπου φέτος έναντι του ευρώ και καλαθιού άλλων ισχυρών νομισμάτων όπως το γεν και η στερλίνα. Η μεγάλη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα επειδή οι αποδόσεις είναι υψηλότερες για τους επενδυτές. Επίσης το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα επειδή προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή