Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 2,50%.

Η Norges Bank, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμό μεγαλύτερο του 5%, πολύ πάνω από το διπλάσιο του στόχου.

Διαβάστε επίσης: Η Βρετανία ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989

«Αυξάνουμε το επιτόκιο πολιτικής για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε η επικεφαλής της τράπεζας Ida Wolden Bache.

Νέα αύξηση τον Δεκέμβριο

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και σταθμίζοντας του κινδύνους, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω τον Δεκέμβριο», αναφέρει η  τράπεζα στην ανακοίνωσή της και προσθέτει πως «οι προοπτικές είναι πιο αβέβαιες από το κανονικό. Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία».

Η κορώνα, υποχώρησε στα 10,33 έναντι του ευρώ στις 12:52 ώρα Ελλάδος από 10,28 λίγο πριν την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Nordea Markets: Ακόμα και 50 μ.β. αναμένονται τον Δεκέμβριο

Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Nordea Markets σημειώνει πως δεν αποκλείει ακόμα και μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, εάν η ανεργία συνεχίσει να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά και η κορώνα εξασθενήσει σημαντικά.

Ο πληθωρισμός της Νορβηγίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε σε 5,3% σε ετήσια βάση, έναντι της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών 4,9%, με το κόστος τροφίμων και ποτών να αυξάνεται κατά 12,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή