Aν και η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν αναμενόμενη και η Fed έδωσε σήμα για την επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης των επιτοκίων, δίνοντας μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης, η ομιλία του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε τον τόνο της μεγαλύτερης διάρκειας του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, τα οποία θα ανέλθουν σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η αλλαγή του ρυθμού θα μπορούσε να επέλθει ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο υψηλά θα πρέπει να είναι τα επιτόκια, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν να είναι υψηλότερα από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην τελευταία τους συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Fed: Άλμα στο 4% για τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια με αύξηση 0,75%

Έχουμε δρόμο μπροστά μας

Η ώρα να επανεκτιμηθεί ο ρυθμός των αυξήσεων «έρχεται», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει τη νομισματική πολιτική.«Αυτό μπορεί να γίνει ήδη από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Πάουελ. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Είναι πιθανό ότι θα έχουμε μια συζήτηση σχετικά με αυτό στην επόμενη συνεδρίαση.»  Η νέα διατύπωση στην τελευταία δήλωση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε τον ακόμη εξελισσόμενο αντίκτυπο που έχει θέσει σε κίνηση ο ταχύς ρυθμός αυξήσεων των επιτοκίων της και την επιθυμία να επικεντρωθεί σε ένα επίπεδο για το επιτόκιο των Fed Funds «επαρκώς περιοριστικό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

«Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνεδρίαση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ειναι  ότι είναι «πρόωρο» να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

Διαβάστε επίσης: Αγορές – Fed: Απο το πράσινο στο κόκκινο μετά την ομιλία Πάουελ

Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ακόμη ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πόσο υψηλά θα διαμορφωθούν τελικά τα επιτόκια και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν εκεί, και όχι τόσο το πότε θα περιοριστεί ο ρυθμός των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα διαμορφωθεί τελικά υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες προβλέψεις της η Federal Reserve τοποθετούσε την κορυφή του επιτοκίου στο 4,6%.

Η ομαλή προσγείωση

Παραμένει η πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για μια «ήπια προσγείωση» έχει στενέψει φέτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις  έχουν αργήσει να υποχωρήσουν, εξήγησε ο Πάουελ.

«Έχει στενέψει; Ναι», είπε «Είναι όμως ακόμη δυνατή; Ναι»απάντησε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ