Σε ετήσια αύξηση μισθών κατά 7% συμφώνησαν σήμερα εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών στον μεταλλουργικό κλάδο της Αυστρίας.

Οι διαπραγματεύσεις των μεταλλουργών θεωρούνται από πολλούς πυξίδα για άλλους κλάδους σε μια χώρα με μακρά παράδοση συλλογικών συμβάσεων και μισθολογικών αυξήσεων μέσω ετήσιων διαπραγματεύσεων που σε γενικές γραμμές αποτρέπουν την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης – Σε ποιες χώρες θα αυξηθούν οι μισθοί – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες για ένα σπιράλ μισθών-τιμών που μπορεί να δυσκολέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στην Αυστρία αυξήθηκε στο 11% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης – Πορτογαλία: Κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα συμφώνησαν σε αύξηση μισθών κατά 5,1% το 2023

«Η συμφωνία φέρνει ισχυρές αυξήσεις (μισθών) και πάνω από όλα με διάρκεια», δήλωσαν σήμερα οι δύο βασικοί διαπραγματευτές των εργαζομένων, οι Ράινερ Βίμερ και Καρλ Ντούρτσερ.

Συμφώνησαν στη… μέση

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αίτημα για αύξηση 10,6% και την προσφορά των εργοδοτών για 3,5% συν μια έκτακτη καταβολή, με την ψαλίδα των δύο πλευρών να κλείνει τελικά κάπου στη μέση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα, κατά τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών, ήταν σχετικά απροσδόκητη ενώ παραμόνευε ο κίνδυνος απεργιών.

«Είναι μια αναγνώριση των επιδόσεων των εργαζομένων μας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των εργοδοτών Κρίστιαν Κνιλ σε ανακοίνωση. «Διασφαλίζουμε έτσι την αγοραστική τους δύναμη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τις εταιρίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή