Ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν ήταν η αύξηση των προσλήψεων τον μήνα Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Fed με την πολιτική που ακολουθεί επιδιώκει την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, η οποία εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Συγκεκριμένα οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 261.000 άτομα τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα στο 3,7%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Ο αριθμός των προσλήψεων ήταν υψηλότερος από την εκτίμηση του Dow Jones που έκανε λόγο για 205.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά η ανεργία κινήθηκε υψηλότερα από την εκτίμηση για 3,5%.

Διαβάστε επίσης: Αγορές – Fed: Απο το πράσινο στο κόκκινο μετά την ομιλία Πάουελ

Aύξηση στο ωρομίσθιο

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι πιθανό να πιέσει τον πληθωρισμό. Η ετήσια αύξηση του ωρομισθίου ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ενώ η μηνιαία αύξηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση του 0,3%.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Στήριξη νοικοκυριών με 13,5 δισ. δολ. για τους λογαριασμούς ενέργειας

Να σημειωθεί ότι η Fed το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μειώσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 8,2%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού στο εύρος του 3,75%-4%.

Αυτές οι αυξήσεις στοχεύουν εν μέρει στο πάγωμα της αγοράς εργασίας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο άνεργο εργαζόμενο. Ακόμη και με τον μειωμένο ρυθμό, η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ πιο μπροστά από το επίπεδο πριν από την πανδημία, στο οποίο η μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν κατά μέσο όρο 164.000 το 2019.

Βάζουν «φρένο» στις προσλήψεις

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό υπάρχουν σημάδια ότι ανακόπτεται η τάση των μαζικών προσλήψεων στις ΗΠΑ.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι σταματά τις νέες προσλήψεις για τις θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο.
Επίσης, η Apple ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις νέες προσλήψεις εκτός από τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης. Η εταιρεία Lyft ανέφερε ότι θα περιορίσει κατά 13% το εργατικό δυναμικό της, ενώ η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe ανακοίνωσε απολύσεις για το 14% των εργαζομένων της.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε μεταξύ άλλων την Τετάρτη ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
«Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνεδρίαση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε συγκεκριμένα. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν… παρερμηνείες, ο Πάουελ πρόσθεσε ότι είναι “πρόωρο” να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

«Η ζήτηση είναι ακόμα ισχυρή», δήλωσε η Amy Glaser, ανώτερη αντιπρόεδρος επιχειρηματικών λειτουργιών στην Adecco, μια εταιρεία στελέχωσης και προσλήψεων. «Όλοι αναμένουν κάποια στιγμή ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αλλαγή στη ζήτηση. Αλλά μέχρι στιγμής συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά εργασίας να αψηφά το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης».

Η Glaser είπε ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον ευρύτερο κλάδο αποθήκευσης, λιανικού εμπορίου και φιλοξενίας, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους κατά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως