Σε αύξηση του δανεισμού της και του στόχου για το έλλειμμα το 2022 και 2023, με στόχο να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα προχωρήσει η νέα  κυβέρνηση της Ιταλίας.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, στην παρουσίαση του προϋπολογισμού για το έτος 2023, θα ορίσει ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 να διαμορφωθεί στο 5,6%. Ποσοστό υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης Ντράγκι για έλλειμα στο 5,1% του ΑΕΠ. Αναθωρημένος προς τα πάνω κι ο στόχος του 2023, που προβλέπει έλλειμμα 4,5% έναντι 3,4% της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτό δίνει στη Μελόνι  δημοσιονομικό περιθώριο για πακέτο μέτρων στήριξης αξίας περίπου 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και επιπλέον 1,1% το 2023, διατηρώντας παράλληλα τον λόγο του ελλείμματος προς το ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά από έτος σε έτος.

Η πορεία της ιταλικής οικονομίας

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει το σχέδιο του προϋπολογισμού και θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθώς οι υπουργοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τις δαπάνες των υπουργείων τους.

Τα δημόσια οικονομικά φέτος πήγαν καλύτερα από τις προβλέψεις, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης να ενισχύονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον εναρμονισμένο με την ΕΕ δείκτη ανήλθε στο 12,8% τον Οκτώβριο και αποτέλεσε την υψηλότερη μέτρηση από το 1996, βοήθησε επίσης στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

Επιπλέον, οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αναστέλλονται για να βοηθήσουν τις οικονομίες του μπλοκ να ανακάμψουν από την πανδημία, δίνοντας στη Mελόνι πολύτιμη ανάσα.

Στις αγορές για τη χρηματοδότηση των μέτρων

Παρ’ όλα αυτά, με τα επιτόκια σε ανοδική τάση, θα είναι επιφυλακτική στο να προκαλέσει αρνητική αντίδραση της αγοράς αυξάνοντας υπερβολικά το έλλειμμα.Η Μελόνι έχει ήδη δηλώσει ότι θα αναστείλει ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις του συνασπισμού για υψηλότερες συντάξεις και εκτεταμένες φορολογικές μειώσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2023 αναμένεται να περιγράφει λεπτομερώς υψηλότερες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ ), ανέφερε μία από τις πηγές, εκ των οποίων τουλάχιστον 21 δισ. θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον δανεισμό.

Για τη χρηματοδότηση των υπολοίπων, η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει μέρος των σχεδόν 9 δισ. ευρώ που προορίζονται  για την εισοδηματική ενίσχυση των φτωχών το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή