
Τα στοιχεία για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως την 31η.10.2022, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» απέστειλε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης προς τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ειδικότερα, πρόκειται για 41 συμβάσεις, οι οποίες αφορούν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.
Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη». Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό στόχο και ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.
Τα 210 επενδυτικά σχέδια
Συνολικά, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.
Στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, και Παγκρήτια Τράπεζα.


Latest News

Έρχεται επενδυτικό «ντόμινο» από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Aπό τα 60 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσει, περίπου 45 δισ. ευρώ θα αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις

Δάνειο 12 εκατ. της Alpha σε Κωτσόβολο για ψηφιακό μετασχηματισμό - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα «Ψηφιακή Μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η μονάδα επεξεργασίας αφυδατωμένης Ιλύος Ε.Ε.Λ Άρτας
Η αγαπημένη δραματική σειρά συνεχίζει δυναμικά και έντονα να προσελκύει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Πέντε σχήματα για το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου-Εισαγγελίας Αθηνών
Η δυνητική χρηματοδοτική συμβολή του ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή του έργου είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζα Πειραιώς: Εξομαλυμένα κέρδη 0,45 ευρώ/μετοχή το 2023
Οι βασικοί άξονες της τράπεζας

ΧΡΩΠΕΙ: Από τα χρώματα και το «αλγκόν»… στην πρώτη «Πολιτεία Καινοτομίας»
Τι λέει στον «ΟΤ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας για το project των 100 εκατ. που θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της καινοτομίας

Στα 10 δισ. ευρώ το 6μηνο οι συμβασιοποιήσεις δανείων
Το 2022, οι ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα
Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 520 έργα

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες - Όροι και προϋποθέσεις
Στόχος της δράσης είναι να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις από το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος

Η τεχνολογική εξέλιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας καταλύτης για την ηλεκτροκίνηση
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται από το ΥΠΕΝ, αλλά και τα νέα εργαλεία, που θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση