Tην πεποίθηση ότι η Θράκη αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο και αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της AHEPA με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας», στην Κομοτηνή.

«Τα νέα δεδομένα και η στρατηγική εταιρική σχέση της πατρίδας μας με τις ΗΠΑ, δίνουν νέα δυναμική στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύουν τον ρόλο της πατρίδας μας στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον χάρτη του μέλλοντος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε στρατιωτικό, μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο. Αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο. Και αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής, η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης: Από τα καπνά στη στέβια – «Στροφή» αγροτών της Θράκης

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης, στη σταθερότητα και την ασφάλεια της πατρίδας μας και ενισχύουν έτσι ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή της προοπτική.

Ταυτόχρονα, τόνισε, οι ΗΠΑ εκδηλώνουν και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο, αντιπροσωπείας μεσιτικών γραφείων-μελών της Ένωσης Μεσιτών του Σικάγο, για να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate στην περιοχή.

Νέα προοπτική για την ερχόμενη δεκαετία

Για την ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και του real estate, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η αξιοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η Εγνατία Οδός με κάθετους άξονες προς τις γειτονικές χώρες, αποτελούν γρανάζια στη μηχανή της οικονομικής ανάκαμψης και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για την ερχόμενη δεκαετία».

«Και βέβαια στην προοπτική αυτή δεν πρέπει να αγνοείται η δυναμική που προστίθεται από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα διασφάλισε κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και από τους πόρους αυτούς έχει το δικό της μερτικό η Μακεδονία και η Θράκη», συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή. «Το αποδείξαμε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Πάνω από όλα το μετατρέψαμε σε πράξη με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία. Μπήκαν ήδη στις ράγες έργα υποδομών όπως οι κάθετοι οδικοί άξονες Δράμας-Θεσσαλονίκης και Έδεσσας-Θεσσαλονίκης. Τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Τοξοτών, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας-Ξάνθης. Όπως μπήκαν στις ράγες και 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Υπόθεση Θεοδωρικάκος: Νέα στοιχεία από την επικοινωνία του ταξίαρχου που κάνει την καταγγελία με συγγενείς
Επικαιρότητα |

Υπόθεση Θεοδωρικάκος: Νέα στοιχεία από την επικοινωνία του ταξίαρχου που κάνει την καταγγελία με συγγενείς

Ο τότε διοικητής είχε ενημερώσει ανθρώπους από το συγγενικό του περιβάλλον για την υπόθεση με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην παρέα του υιού του Τάκη Θεοδωρικάκου

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιτυχημένο το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών
Επικαιρότητα |

Επιτυχημένο το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών κρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σημερινή ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει επιτυχημένο το σύστημα καθώς διακρίνει δυναμική συμμετοχή και υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε πανελλαδική εκστρατεία για το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών στα τέλη του 2021 και την ίδια χρονιά έγιναν αναφορές για 42 […]