«Επένδυση» άμεσης απόδοσης για τα κρατικά ταμεία και τη ρευστότητα στην αγορά αποδεικνύεται και εφέτος ο τουρισμός. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα έσοδα ξεπερνούν τις εισπράξεις – ρεκόρ του 2019. Δηλαδή μπορεί να ξεπεράσουν τα 19 δισ. Ευρώ ( από αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις 15 δισ.), δημιουργώντας έτσι πρόσθετα καύσιμα στον προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ για το 2022.

Διόλου τυχαία είναι η αύξηση των καταθέσεων καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που κάνει «ταμείο» ο τουρισμός, συμβάλλοντας δηλαδή στην αύξηση της ρευστότητας. Η τραπεζική αγορά βλέπει την ίδια τάση και τον Οκτώβριο, η οποία συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), σημείωσαν άνοδο κατά 2.255 εκατ. ευρώ, τον  Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης κατά 89 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Επιπλέον, η αύξηση του ΑΕΠ από το 5,3% των αρχικών εκτιμήσεων , σε πάνω από το 6% για το 2022 εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ για φέτος. Την κινητικότητα στην αγορά αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα. Το λιανικό εμπόριο, ανακάμπτει, όπως και τα Δημόσια έργα που στηρίζουν τις κατασκευές.

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός τροφοδοτεί μεν τα κρατικά ταμεία, δίνοντας επίσης πόντους στο ελληνικό ΑΕΠ,  ενισχύει δε και τις εφεδρείες. Διότι, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στις αυξημένες εισπράξεις του τουρισμού, στα αυξημένα φορο-έσοδα, όπως επίσης και στον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης προκειμένου να τονώσει τις νέες “χειμωνιάτικες” παρεμβάσεις στήριξης κατά της ακρίβειας. Ρόλο σε αυτό διαδραματίζει φυσικά και ο πληθωρισμός.

Οι ανατιμήσεις έχουν συμβάλλει στην αύξηση των έμμεσων φορολογικών εσόδων, όπου έως το τέλος χρόνου εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσουν πλεόνασμα φόρων κοντά 1,5 δισ. Ευρώ. Σημειώνεται ι ότι η υπέρβαση στις εισπράξεις του ΦΠΑ αλλά και των άμεσων φόρων αύξησαν κατά 4,82 δισ. ευρώ τα δημόσια έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15.603 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.703 εκατ. Ευρώ, τα οποία αναμένεται τον Οκτώβριο να ακόμα πιο αυξημένα.

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου προσεγγίζουν τα επίπεδα του ισχυρού 2019, έναντι αναπλήρωσης 50% την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι η βασική κινητήριος δύναμη ήταν η αυξημένη δαπάνη ανά άφιξη. Δηλαδή ήταν κατά 11% υψηλότερα του 2019, όμως σχεδόν τα 2/3 της ανόδου να εκτιμάται ως αποτέλεσμα πληθωρισμού. Οι πωλήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων ευνοήθηκαν περαιτέρω, με τις πωλήσεις 8μήνου να ξεπερνούν εκείνες του 2019 κατά 17%, σε μεγάλο βαθμό λόγω βελτίωσης ποιότητας και διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία