
Πολύ στενά παρακολουθούν οι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στη ΔΕΗ τις εξελίξεις με τις απανωτές αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις απανωτές φορολογήσεις των «υπερεσόδων» που δρομολόγησε ή εξαγγέλλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μεγάλα funds, ως γνωστόν δεν έχουν λάβει απλά θέσεις στη δημόσια εταιρεία μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το περσινό Φθινόπωρο, αλλά σταδιακά έχουν αυξήσει και τις συμμετοχές τους. Η ΔΕΗ σε σχέση με άλλα utilities του ευρωπαϊκού κλάδου ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, όπως η γερμανική UNIPER που είναι σε εξέλιξη σχέδιο κρατικής διάσωσης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ή όπως η γαλλική EDF όπου το κράτος θα αυξήσει τη συμμετοχή του.
Διαβάστε επίσης – ΔΕΗ: Διερευνά πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία
Μάλιστα, όπως παρατηρούν αναλυτές, η τιμή της μετοχής της τον τελευταίο σχεδόν μήνα έχει ανέβει περισσότερο από 18,5%, ενώ λίαν προσφάτως το fund Covalis Capital ανέβασε το μερίδιο του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο 5,26%.
Διαβάστε επίσης – Πόσο θα κοστίσει η κρατικοποίηση της γαλλικής EDF
Σύμφωνα με όσα σχολιάζουν στον ΟΤ αναλυτές τα παραπάνω δείχνουν ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ και το success story της διοίκησης παραμένει ακλόνητη. Τα ίδια στελέχη δε, αναμένουν και με ενδιαφέρον τις εξελίξεις από τις επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας μέσα από εξαγορές.
Η «κόκκινη» γραμμή
Κύκλοι των επενδυτών που είναι τοποθετημένοι στη ΔΕΗ, σημειώνουν επίσης στον ΟΤ, πως «οι μέτοχοι του 66% παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με τις απανωτές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, κατάργηση ορίων μετακίνησης στη λιανική) αλλά και φυσικά τις αποφάσεις για την φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας».
Προσθέτουν επίσης, πως «αναγνωρίζουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά ενέργειας ωστόσο, απαιτείται ένα μέτρο… στις αιφνιδιαστικές αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο αναστατώνει το επενδυτικό κλίμα…»
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει σε γνώση της τα παραπάνω μηνύματα. Και σε ό,τι αφορά τη δρομολόγηση της φορολόγησης με 90% των υπερεσόδων της εταιρείας από την ηλεκτροπαραγωγή (περίπου 276 εκ. ευρώ) για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 η εταιρεία δεν αναμένεται να κινηθεί δικαστικά σε βάρος της απόφασης. Όπως εξηγούν πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας, «τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια θα διατεθούν ως επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών στην πληρωμή των οφειλών τους. Αν τα χρήματα αυτά δεν επέστρεφαν στην αγορά τότε η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας θα αντιμετώπιζαν ισχυρότερες πιέσεις στη ρευστότητα τους». Επιπροσθέτως και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από τη φορολόγηση τα σταθερά τιμολόγια κρίνεται ως θετικό, λένε οι ίδιες πηγές.
Σε σχέση με τη νέα επιχειρούμενη παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη φορολόγηση με 90% των πρόσθετων εσόδων των εταιρειών ρεύματος από τη λιανική, πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως «από τον υπολογισμό θα πρέπει να εξαιρεθούν επίσης σταθερές συμβάσεις και τιμολόγια. Η ΔΕΗ με αυτά τα προϊόντα διατηρεί σε μεγάλο αριθμό πελατών της χαμηλό ενεργειακό κόστος και έχοντας μάλιστα αναλάβει μεγάλο κόστος». Στην περίπτωση που δεν εξαιρεθούν, τότε η εταιρεία, λένε άλλες πηγές στον ΟΤ, θα προχωρήσει σε δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης.
Αυτή είναι και η «κόκκινη» γραμμή που βάζουν και οι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επίσης και η οποιαδήποτε άλλη ανατρεπτική ρυθμιστική παρέμβαση που αιφνιδιάζει την επενδυτική διάθεση.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ