Στο περίμενε… βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν τις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην νέα εποχή της απανθρακοποίησης μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν η κυβέρνηση είχε εκπονήσει για πρώτη φορά το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχε απευθύνει, τον Ιούνιο του 2020, πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τον χειμώνα του 2020 περί τα 20 projects έπαιρναν θέση στην αφετηρία… της υλοποίησης του μεγάλου κυβερνητικού σχεδίου.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: 20 εκατ. ευρώ για δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές

Σήμερα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν είναι σίγουρο ότι όλες αυτές οι προτάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν ζωντανές… «Αν και η κυβέρνηση έτρεξε γρήγορα τη θέσπιση του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), τη χωροθέτηση (εδαφικά σχέδια) των περιοχών, την απόσπαση της έγκρισης της Κομισιόν για το πακέτο ΕΣΠΑ που αφορά το ΣΔΑΜ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εντούτοις οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούν να υλοποιηθούν» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ

Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στους ακόλουθους λόγους το «πάγωμα» ορισμένων εκ των τότε προτεινόμενων επενδύσεων:

Δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, με σοβαρή εκκρεμότητα την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο προαναφερόμενος μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο συρτάρι ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου εμποδίου βρίσκεται και το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με κίνητρα ύψους 600 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πληροφορίες λένε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανάσης έχει έτοιμο το συγκεκριμένο πακέτο κινήτρων, ωστόσο επειδή η χρηματοδότησή του προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ εντούτοις δεν είναι εφικτό να προκηρυχθεί.

Η μεσολάβηση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους δανεισμού. Ετσι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με φθηνό χρήμα.

Με εξαίρεση τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προχωρούν, τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στο περίμενε…

ΤΑ PROJECT

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά είναι της Advent Technologies για την κατασκευή παραγωγής κυψελών υδρογόνου, της Sunlight για την ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, επένδυση εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία έξυπνης μονάδας υδροπονίας, εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από την Demo και άλλες αγροτουριστικές μονάδες.

Στον αντίποδα, απαραίτητες υποδομές για την παροχή ενέργειας, όπως η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στη Δ. Μακεδονία, μονάδες τηλεθέρμανσης, οδικά δίκτυα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, ανάθεσης ή και κατασκευής. Επιπροσθέτως προκηρύσσονται και προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση το προσωρινό φρενάρισμα… του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα παγώσει το όλο Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή των ιδιωτικών επενδύσεων.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης