Στο περίμενε… βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν τις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην νέα εποχή της απανθρακοποίησης μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.
Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν η κυβέρνηση είχε εκπονήσει για πρώτη φορά το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχε απευθύνει, τον Ιούνιο του 2020, πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τον χειμώνα του 2020 περί τα 20 projects έπαιρναν θέση στην αφετηρία… της υλοποίησης του μεγάλου κυβερνητικού σχεδίου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: 20 εκατ. ευρώ για δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές
Σήμερα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν είναι σίγουρο ότι όλες αυτές οι προτάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν ζωντανές… «Αν και η κυβέρνηση έτρεξε γρήγορα τη θέσπιση του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), τη χωροθέτηση (εδαφικά σχέδια) των περιοχών, την απόσπαση της έγκρισης της Κομισιόν για το πακέτο ΕΣΠΑ που αφορά το ΣΔΑΜ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εντούτοις οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούν να υλοποιηθούν» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στους ακόλουθους λόγους το «πάγωμα» ορισμένων εκ των τότε προτεινόμενων επενδύσεων:
Δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, με σοβαρή εκκρεμότητα την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο προαναφερόμενος μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο συρτάρι ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου εμποδίου βρίσκεται και το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με κίνητρα ύψους 600 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πληροφορίες λένε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανάσης έχει έτοιμο το συγκεκριμένο πακέτο κινήτρων, ωστόσο επειδή η χρηματοδότησή του προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ εντούτοις δεν είναι εφικτό να προκηρυχθεί.
Η μεσολάβηση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους δανεισμού. Ετσι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με φθηνό χρήμα.
Με εξαίρεση τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προχωρούν, τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στο περίμενε…
ΤΑ PROJECT
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά είναι της Advent Technologies για την κατασκευή παραγωγής κυψελών υδρογόνου, της Sunlight για την ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, επένδυση εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία έξυπνης μονάδας υδροπονίας, εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από την Demo και άλλες αγροτουριστικές μονάδες.
Στον αντίποδα, απαραίτητες υποδομές για την παροχή ενέργειας, όπως η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στη Δ. Μακεδονία, μονάδες τηλεθέρμανσης, οδικά δίκτυα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, ανάθεσης ή και κατασκευής. Επιπροσθέτως προκηρύσσονται και προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
Πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση το προσωρινό φρενάρισμα… του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα παγώσει το όλο Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Το μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή των ιδιωτικών επενδύσεων.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση