
«Η διπλή φύση της Δικαιοσύνης καθορίζει και την μοίρα της», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος και καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο θεματικό συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών με θέμα «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας». Οι εργασίες του συνεδρίου, διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Μιλώντας για «διπλή λειτουργία», εννοώ αφενός μεν τη δικαστική λειτουργία και το δικαστικό σύστημα, με τη μορφή μας εξουσίας στο πλαίσιο της τριπλής διάκρισης των εξουσιών, που εκφράζει την πιο σκληρή και αποτελεσματική όψη του κράτους. Από την άλλη μεριά η Δικαιοσύνη είναι μια «αντιεξουσία» η θεμελιώδης εγγύηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: Επιτακτική ανάγκη για εθνική στρατηγική ευρείας συναίνεσης
«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αντιθέσεων, όλων των συγκρουόμενων συμφερόντων, όλων των ελπίδων των προσδοκιών των σκοπιμοτήτων. Παράγει αποτελέσματα που συχνά υπερβαίνουν τις δυνατότητες των πολιτικών οργάνων του κράτους που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένα», υπογράμμισε.
«Η Δικαιοσύνη είναι μια εξουσία που πρέπει να μεταρρυθμιστεί και μια ιδέα που πρέπει να αφυπνιστεί. Σαν θεσμός εξουσίας ασφαλώς και μπορεί να φθάσει και στην Ελλάδα στο επίπεδο που επιβάλουν οι καλές πρακτικές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Η αναφορά όμως στη δικαιοσύνη ως ιδέα, δεν είναι κυριολεκτική. Θέλει να λειτουργήσει ως διανοητική και ηθική πρόκληση όχι φιλοσοφικά αλλά πρακτικά και να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, άρα να θέσει το ζήτημα της αξιοπιστίας και του κύρους της δικαιοσύνης, και όχι βεβαίως το πάντοτε κεντρικό αλλά απώτερο ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης των ανισοτήτων και της αναδιανομής του πλούτου», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε:
«Η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις, βρίσκεται πάντα χαμηλά. Πίσω δε από το πρόβλημα της ταχύτητας υπάρχει πάντα το πρόβλημα της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Πρέπει νομίζω να συζητηθεί το πρόβλημα της αναγκαίας συναίνεσης και αποφασιστικότητας. Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική βούληση, η οποία να έχει συνέχεια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια