Η μείωση κατά 13% στο προσωπικό της Meta Platforms δεν αποτέλεσε έκπληξη, εν μέσω της κρίσης της οποίας αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός κλάδος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πήρε την απόφαση να απολύσει 11.000 από τους 87.000 υπαλλήλους της εταιρείας, αλλά προσφέρει πάνω από τρεις μήνες αποζημίωση απόλυσης και έξι μήνες ασφαλιστική κάλυψη για όσους επηρεάζονται, σε μια κίνηση η οποία χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τους παράγοντες της αγοράς ως «γενναία αποζημίωση».

Διαβάστε επίσης – Τριγμοί στους γίγαντες της τεχνολογίας – Μεγάλες απολύσεις από Facebooκ, Twitter και Netflix

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε εδώ», ανέφερε ανάρτησή του και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάστηκαν»,.

Ο ιδρυτής του Facebook είπε στους υπαλλήλους ότι θα λάβουν ένα email με λεπτομέρειες για την απόλυσή τους και θα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ένα στέλεχος.

Διαβάστε επίσης – Facebook: Άπιαστο όνειρο φαίνεται πως είναι το Metaverse

«Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να κάνουμε μια απόλυση, αλλά ελπίζουμε να λάβουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε σε αυτό», έγραψε. «Όλοι θα λάβουν σύντομα ένα email που θα σας ενημερώνει τι σημαίνει αυτή η απόλυση για εσάς. Μετά από αυτό, κάθε εργαζόμενος που επηρεάζεται θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιον για να λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις του και να συμμετάσχει σε ενημερωτικές συνεδρίες».

Οι λεπτομέρειες  του «πακέτου απόλυσης»

Ο Ζάκερμπεργκ παρουσίασε το «πακέτο απόλυσης» που προσφέρεται στους υπαλλήλους στην ίδια ανάρτηση.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα λάβουν 16 εβδομάδες από τον μισθό τους, συν δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας χωρίς να θεσπιστεί όριο.

Η εταιρεία θα πληρώσει όλο το χρόνο άδειας επί πληρωμή (PTO) και όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιορισμένων μετοχών (RSU) θα λάβουν την κατοχύρωση της 15ης Νοεμβρίου.

Η Meta θα συνεχίσει να πληρώνει ασφαλιστική κάλυψη υγείας για έξι μήνες τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και για τρεις μήνες υποστήριξης σταδιοδρομίας με εξωτερικό προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένης της «πρώιμης πρόσβασης σε αδημοσίευτες θέσεις εργασίας», ανέφερε η εταιρεία.

Δεδομένου ότι η Meta είναι γνωστή για την πρόσληψη υπαλλήλων, από άλλες χώρες, οι οποίοι λαμβάνουν πρόσκληση από την εταιρεία και αποκτούν ειδική βίζα εργασίας στις ΗΠΑ , ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ειδικούς στη μετανάστευση για να παρέχουν καθοδήγηση.

«Ξέρω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν βρίσκεσαι εδώ με βίζα», είπε ο Ζάκερμπεργκ. «Υπάρχει μια περίοδος ειδοποίησης πριν από τον τερματισμό και ορισμένες περίοδοι χάριτος για βίζα, που σημαίνει ότι όλοι θα έχουν χρόνο να κάνουν σχέδια και να δουλέψουν για το καθεστώς μετανάστευσης».

Ευαισθησίες

Ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων έχασε την πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας λόγω του όγκου των ευαίσθητων πληροφοριών, ο Ζάκερμπεργκ, εμφανίστηκε πιο «μεγαλόψυχος» σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές του και αποφάσισε να δώσει στο προσωπικό πρόσβαση στο email τους «καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε όλοι να μπορούν να αποχαιρετήσουν τους συναδέλφους τους και τους συνεργάτες».

Ζητά συγγνώμη

Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε επίσης συγγνώμη από τους υπαλλήλους του για τις απολύσεις, τονίζοντας ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είχε γίνει προκλητικό.

«Η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων έχουν κάνει τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό», είπε.

Το πάγωμα προσλήψεων της εταιρείας θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 με λίγες εξαιρέσεις, καθώς η ανάπτυξη και η αποτελεσματικότητα της Meta θα καθορίσουν τις προοπτικές της.

«Θα παρακολουθήσω την απόδοση της επιχείρησής μας, τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες για να καθορίσω εάν και πόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσλήψεις σε αυτό το σημείο», είπε. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη δομή του κόστους μας σε περίπτωση συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Θα μας βάλει επίσης σε μια πορεία για να επιτύχουμε μια πιο αποτελεσματική δομή κόστους από ό,τι περιγράψαμε πρόσφατα στους επενδυτές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή