Από τη Meta μέχρι το Twitter και από το Netflix και τη Morgan Stanley, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί κυρίως στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού λόγω των προκλήσεων της οικονομίας. Μόνο στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ έχασαν τις δουλειές τους μέσα στον Οκτώβριο περίπου 53.000 άτομα σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ιστότοπος Crunchbase.

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Meta (Facebook) η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα πλαίσια προγράμματος περικοπής κόστους. Η Meta έχει δεχτεί πλήγμα με μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω του στοιχήματος στο μετασύμπαν, με τις τιμές των μετοχών της να υποχωρούν κατά 70% φέτος.

Διαβάστε επίσης: Meta: Απολύσεις σχεδιάζει ο Ζάκερμπεργκ

Η τάση με μειώσεις προσωπικού που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη μπορεί να συνεχιστεί και σε άλλους κλάδους, καθώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει την κατανάλωση για προϊόντα και υπηρεσίες επηρεάζοντας και το χρηματοπιστωτικό κλάδο, λένε τώρα παράγοντες της διεθνούς αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Twitter: Ο Ίλον Μασκ ζητά από απολυμένους να επιστρέψουν στην εταιρεία

Πάντως στις ΗΠΑ η αγορά εργασίας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που χάνονται εύκολα θέσεις εργασίας, αλλά η απασχόληση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ξανά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με το που θα παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου θέσεις εργασίας χάνονται αλλά και ανακτώνται πιο δύσκολα, στην Αμερική συμβαίνει το αντίθετο λόγω βάθους της οικονομίας και των προβλέψεων που ισχύσουν για τα εργατικά.

Κλειδί οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι βασικός παράγοντας που έχει αλλάξει το τοπίο για εταιρείες, εργαζόμενους, δανειολήπτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναπροσαρμόζουν τώρα τα προγράμματά τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο τραπεζικός αμερικανικός κολοσσός Morgan Stanley αναμένεται να ξεκινήσει να προχωρά σε απολύσεις στις παγκόσμιες δραστηριότητές της από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η τράπεζα απασχολεί σχεδόν 82.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Ο τεχνολογικός κλάδος στο μικροσκόπιο

Ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο πάντως, είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει η Crunchbase, οι απολύσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μετά, όταν και 23 εταιρείες σταμάτησαν να απασχολούν περίπου 7.000 άτομα. Ουσιαστικά από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το 15% όλων των περικοπών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα περίπου δέκα μόλις ημερών.

Το φαινόμενο Twitter

Με την εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ η εταιρεία προχωρά τώρα σε καταγγελίες συμβάσεων γι απερίπου το 50% του εργατικού της δυναμικού, ή 3.700 άτομα.

Tweet από το προσωπικό της εταιρείας κοινωνικών μέσων ανέφεραν ότι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε ομάδες υπεύθυνες για την επικοινωνία, την επιμέλεια περιεχομένου, και την τεχνολογία της εταιρείας για μηχανική μάθηση ήταν μεταξύ εκείνων που αποχώρησαν. Επίσης τερματίστηκε η απασχόληση ορισμένες ομάδες προώθησης προϊόντων και μηχανικών λογισμικού. Η κίνηση ήλθε μετά από μια εβδομάδα αβεβαιότητας για το μέλλον της εταιρείας υπό τον νέο ιδιοκτήτη Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ο οποίος ανέφερε στο Twitter ότι η εταιρεία γνώρισε «μαζική πτώση εσόδων» από την υποχώρηση των διαφημίσεων, όπως σχολίαζε το Reuters. Ο Μασκ κατηγόρησε για τις απολύσεις ομάδες προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων που φέρονταν να πίεζαν κορυφαίους διαφημιστές του Twitter να αναλάβουν δράση εάν ο ίδιος δεν λάμβανε ειδικά μέτρα για να προστατέψει το περιεχόμενο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα είναι φλέγον στις ΗΠΑ ενόψει και των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Επηρεάζουν και οι αγορές

Η αστάθεια στα αμερικανικά και όχι μόνο χρηματιστήρια λόγω της οικονομίας και των επιτοκίων έχει συμβάλλει επίσης στην απόφαση αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών να μειώσουν το προσωπικό τους, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιόδους στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, εισηγμένες εταιρείες που πίστευαν ότι θα ήταν σε θέση να έχουν σύντομα μια καλή αποτίμηση για τις τιμές των μετοχών τους ξαφνικά βλέπουν ότι οι προοπτικές ατές απομακρύνονται. Υψηλόβαθμα στελέχη της πλατφόρμας εξεύρεσης προσωπικού Gem, της νεοφυούς Opendoor και της εταιρειών logistics, ανακοίνωσαν ότι οι κακές συνθήκες της αγοράς έχουν οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι απολύσεις διεισδύουν σε κάθε θέση στον κλάδο της τεχνολογίας χωρίς διακρίσεις και μπορεί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον να υπάρξει και συνέχεια στο φαινόμενο.

Αισιοδοξία για τη συνέχεια

Στοιχεία από τη συνολική απασχόληση πάντως στις ΗΠΑ δίνουν τόνο αισιοδοξίας. Τον Οκτώβριο η αύξηση των προσλήψεων στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 261.000 άτομα τον μήνα αυτό με την ανεργία σε όλη τη χώρα να διαμορφώνεται στο 3,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή