
Ένα σημαντικό βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση για τις υποκλοπές αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι σήμερα απαντήσεις που έδινε στο θέμα και ο όλος χειρισμός από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο δεν είναι καθόλου πειστικές.
Οι εταιρείες Krikel και Intellexa
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την κατακραυγή που έχουν προκαλέσει τα τελευταία δημοσιεύματα με αποκορύφωμα ολόκληρη λίστα με υπουργούς και κορυφαία στελέχη της ΝΔ που φέρονται να παρακολουθούνταν μέσω Predator, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να κληθεί σε ακρόαση στην επιστροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και οι έμποροι του εν λόγω κακόβουλου λογισμικού Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, όπως επίσης και ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ και ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν.
Διαβάστε επίσης: FT: Η υπόθεση spyware αμαυρώνει την αποκατεστημένη εικόνα της Ελλάδας
Οι τρεις τελευταίοι σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa που διακινούν το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ -σύμφωνα με κάποιους- ο κ. Δημητριάδης θεωρείται πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών.
«Η επιχείρηση συγκάλυψης ματαιώνεται»
Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η εξεταστική επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έκανε ολοκληρωμένη έρευνα πριν καταλήξει σε συμπεράσματα. Από την αντιπολίτευση μάλιστα η υπαναχώρηση της κυβέρνησης να καλέσει ως μάρτυρες να καταθέσουν στη Βουλή στελέχη των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator ερμηνεύεται ως «ματαίωση της επιχείρησης συγκάλυψης», όπως έγραψε στο twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Μετά τις αποκαλύψεις για σωρεία παρακολουθήσεων ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης μέσω Predator και με τα δημοσιεύματα αλλά και τα πυρά της αντιπολίτευσης να στρέφονται και να δείχνουν ως κέντρο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator το Μαξίμου είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορούσε να αρνηθεί τουλάχιστον την κλήση ορισμένων προσώπων – κλειδιά στην υπόθεση, που δεν είχε καλέσει στην κοινοβουλευτική έρευνα που προηγήθηκε μέσω εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι το ζητούσε η αντιπολίτευση.
Πλέον το ζήτημα έχει επανέλθει με σφοδρότητα στο κατά πόσο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ («νόμιμη επισύνδεση») με τις παράνομες παρακολουθήσεις μέσω Predator σχετίζονται και συντονίζονται από το ίδιο κέντρο.
Μειωμένου καταλογισμού ή αδίστακτος
Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει αυτές τις δύο περιπτώσεις ενώ η αντιπολίτευση από την άλλη μεριά τις συνδέει και καταδεικνύει ως «ένοχο» το μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου απαντήσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος υπουργός από τη λίστα των παρακολουθήσεων μέσω Predator που να παρακολουθούνταν και επισήμως από την ΕΥΠ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι αν ήταν αθώος θα ερχόταν στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Οι ένοχοι κρύβονται, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως είτε δεν γνώριζε και άρα ως πρωθυπουργός μειωμένου καταλογισμού είναι ανεπαρκής, είτε γνώριζε και τότε είναι ανασφαλής, αδίστακτος και επικίνδυνος πρωθυπουργός.
Βούρκος
Πάντως ο πρωθυπουργός από την Κατερίνη σήμερα επέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, κάνοντας λόγο για βούρκο. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, καθώς πλησιάζουμε, σιγά-σιγά, προς τις εκλογές του 2023: Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θα πούμε «όχι» σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε «ναι» σε κάθε δημιουργική πρόταση, η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας η δικιά μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή επάρκεια με έργα. Με έργα, λοιπόν, και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών».
Πηγή: in.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια