Νέους δρόμους στην έρευνα της Βυζαντινής Λογοτεχνίας ανοίγει ο Κωνσταντίνος Παΐδας, Αν. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το νέο βιβλίο του, «Ματωμένο Στέμμα», αφού για πρώτη φορά κείμενα της Βυζαντινής Ιστοριογραφίας μελετώνται συστηματικά υπό το πρίσμα της σύγχρονης Θεωρίας της Αφήγησης και μάλιστα με τρόπο διεπιστημονικό (φιλολογικό-εγκληματολογικό-νομικό).

Διαβάστε επίσης – ΟΣΔΕΛ: Τα αποτελέσματα της έρευνας «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα»

Οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων, όπως επίσης και οι δολοφονίες εσωτερικών εχθρών των αυτοκρατόρων αποτελούν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και γοητευτικά για τον αναγνώστη τμήματα των ιστορικών πηγών που μας κληροδότησε το Βυζάντιο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί διεισδύουν στις σκέψεις και στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, φωτίζουν σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, φανερώνουν κρυφά και γνωστά ανθρώπινα πάθη, και αναπληρώνουν με τη φαντασία τους στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ουσιαστική κατανόηση των γεγονότων και της ψυχοσύνθεσης των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι αφηγηματικές ενότητες που αφορούν σε πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες πολιτικών δολοφονιών εξάπτουν τη φαντασία και κορυφώνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς υποσυνείδητα τον παροτρύνουν να αναστοχαστεί και ο ίδιος για την ουσία κάθε υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης – Mega: Τεράστια διάκριση για το Maestro – Αγόρασε τα δικαιώματα το Netflix

Επτά δολοφονίες βυζαντινών αυτοκρατόρων

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο αυτό βιβλίο του Κ. Παΐδα εξετάζονται επτά δολοφονίες βυζαντινών αυτοκρατόρων και μία δολοφονία βάρβαρου βασιλιά από εσωτερικό πολιτικό του αντίπαλο. Επίσης, μελετώνται δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας αυτοκράτορος ή συνωμοσίες με σκοπό τη δολοφονία αυτοκράτορος, και οκτώ δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας κρατικών αξιωματούχων και στασιαστών, όπως αυτές παρουσιάζονται στις κύριες ιστορικές πηγές του 11ου αι. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα βιβλίο που με τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του ανανεώνει την έρευνα της βυζαντινής λογοτεχνίας και με το γλαφυρό ύφος του σίγουρα θα γοητεύσει όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Κωνσταντίνος Παΐδας, Ματωμένο Στέμμα. Πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες πολιτικών δολοφονιών στις ιστοριογραφικές πηγές του 11ου αι. (Μ. Ψελλός, Μ. Ατταλειάτης, Ι. Σκυλίτζης), σσ. 591, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2022, ISBN 978-960-612-449-5

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus