Σημαντική πτώση καταγράφει η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- χειμώνας, βοηθά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν να ανάψουν τη θέρμανση ή να την ανάβουν πολύ λιγότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης αγοράς EnergyScan της Engie, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με οδηγό της πτώσης τους οικιακούς, επιχειρηματικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες.

Διαβάστε επίσης – «Ψαλίδι» 70% στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες

Στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 14%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απευθύνουν έκκληση στους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης – Ανάλυση: Πόσο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου η Ελλάδα

Οι λόγοι της μείωσης

Εκτός από τον ζεστό καιρό, ο οποίος είναι σύμμαχος μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ζήτηση έχει περιοριστεί από τις εκτοξευόμενες τιμές, με πολλούς μικρούς βιομηχανικούς χρήστες να περιορίζουν τις εργασίες τους για να επιβιώσουν.  Αυτή η μείωση, μαζί με τις ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις γεμάτες αποθήκες, βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίσουν τις προμήθειες στους πελάτες τους επόμενους μήνες.

«Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς σχετικά με τη χρήση της θέρμανσης», δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής ανάλυσης στο EnergyScan. Αυτό βοήθησε στην άσκηση «ισχυρής πτωτικής πίεσης στις τιμές spot του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυσε την ικανότητα της ηπείρου να εξισορροπήσει το σύστημα φυσικού αερίου της αυτόν τον χειμώνα».

Ενώ οι τιμές αναφοράς παραμένουν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% από την κορύφωσή τους τον περασμένο Αύγουστο.

Η ζήτηση φυσικού αερίου από οικιακούς, επιχειρηματικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες κινήθηκε καθοδικά κατά 33% τον Οκτώβριο, ενώ η χρήση από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές μειώθηκε κατά 27%, σύμφωνα με στοιχεία της EnergyScan. Η ισχυρή ζήτηση από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισε τη συνολική πτώση, καθώς ένα κύμα διακοπών πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία και η χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ανάγκασε τις χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια