Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζονται, όπως διεφάνη  και στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Εν αναμονή της νέας συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου, η τσεχική προεδρία προωθεί σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, κυρίως σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της επιβολής πλαφόν.

Από ό,τι διαφαίνεται πάντως, θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις συζητήσεις για τον μηχανισμό επιβολής ανώτατου ορίου τιμών, μέχρι τουλάχιστον να πραγματοποιηθεί τεχνικό σεμινάριο για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Οι πολλαπλές αποχρώσεις του πλαφόν

Τεχνικό σεμινάριο

Σύμφωνα με έγγραφο, που αποκαλύπτει το Bloomberg, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει το πρώτο της συμβιβαστικό κείμενο σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία των κοινών αγορών και τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, κάποια σημεία σχετικά με την εφαρμογή ενός δυναμικού ανώτατου ορίου τιμών στο TTF της Ολλανδίας, παρέμειναν ανέπαφα λόγω της «πολιτικής ευαισθησίας» του θέματος ενόψει ενός σεμιναρίου που προγραμματίζεται για τις 7 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Νέα εμπόδια στην πορεία προς το πλαφόν – Οι προϋποθέσεις που θέτει η Κομισιόν

Η επιβολή του πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου της περιοχής έχει διχάσει τα κράτη μέλη, με ορισμένα να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων στο μπλοκ, να τονώσει τη ζήτηση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Το δημοσίευμα μάλιστα επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού που αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκος.

Τα κράτη μέλη στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το τρίτο πακέτο έκτακτων ενεργειακών μέτρων της Επιτροπής όταν συναντηθούν στις 24 Νοεμβρίου, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κομισιόν θα προτείνει κάτι για ανώτατο όριο τιμών πριν από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έκανε γνωστό μετά το τέλος της συνεδρίασης των 27 υπουργών, στις 25 Οκτωβρίου,  ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα , οι υπουργοί συμφώνησαν μεν στην ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου από αξιόπιστους προμηθευτές, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επιβολή πλαφόν στο TTF. «Η ανησυχία είναι πως θα βεβαιωθούμε ότι το πλαφόν δεν θα μας εμποδίσει στις εισαγωγές φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σικέλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια