Την αποχώρησή τους από την περιοχή της Χερσώνας δυτικά του ποταμού Δνείπερου ολοκλήρωσαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σηματοδοτώντας κατά ορισμένους αναλυτές μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποτυχίες για το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου.

«Στην κατεύθυνση της Χερσώνας, η κίνηση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου ολοκληρώθηκε στις 05:00 [ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] σήμερα το πρωί» ανέφερε το υπουργείο στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

«Δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού ή όπλων στη δεξιά όχθη» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στην αριστερή όχθη του Δνείπερου».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο Πούτιν «δεν βιάζεται» – Η υποχώρηση στη Χερσώνα σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στη Χερσώνα. Η σημαία που βρίσκεται στο κέντρο της Χερσώνας εκτιμάται ότι υψώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπει στην πόλη.

Καταγγελία για λεηλασίες

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως κατά την απόσυρσή τους οι Ρώσοι λεηλατούν και καταστρέφουν υποδομές, ενώ ναρκοθετούν τις περιοχές που αφήνουν.

Η κύρια γέφυρα πάνω από τον Δνείπερο ποταμό στην Χερσώνα καταστράφηκε, όπως φαίνεται σε εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εγκαταλείψει εντελώς την πόλη, αλλά το CNN δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Αλεξάντερ Κοτς, ρεπόρτερ της ρωσικής φιλοκυβερνητικής ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda που βρίσκεται κοντά στις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην άλλη πλευρά».

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η οπισθοχώρηση του Πούτιν από τη Χερσώνα ίσως είναι η πιο ταπεινωτική του ήττα

Ο Κοτς δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Telegram στο οποίο στέκεται στη γέφυρα Αντονόφσκι, δείχνοντας ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της γέφυρας κατεστραμμένο.

«Πίσω μου είναι τα δύο κατεδαφισμένα ανοίγματα της γέφυρας Αντονίβκα» είπε ο Κοτς. «Πιθανότατα ανατινάχτηκαν κατά την απόσυρση της ρωσικής ομάδας δυνάμεων από τη δεξιά όχθη προς την αριστερή», ή από τη δυτική όχθη στην ανατολική όχθη.

«Οι Ρώσοι εισβολείς συνεχίζουν τη λεηλασία των οικισμών από τους οποίους υποχωρούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξαντρ Στιπαν, προσθέτοντας πως ο εχθρός καταστρέφει κρίσιμες υποδομές της Χερσώνας.

Είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν «παγιδεύσει δρόμους και υποδομές με νάρκες» στα χωριά Tyahynka και Kozatske και ότι ο «βομβαρδισμός αμάχων» είχε τεκμηριωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χωριό Zelenivka στα περίχωρα της Χερσώνας, οι ρωσικές δυνάμεις «απαγόρευσαν τις μετακινήσεις στους κατοίκους σε όλο τον οικισμό και ολοκληρώνουν ένα σύστημα αμυντικών συνόρων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα