Να επιλυθούν οι όποιες αντιπαραθέσεις στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας μέσω του δημοκρατικού κράτους δικαίου καλούν οι τρεις διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε κοινή τους δήλωση εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη εμπλοκή του στρατού στην αναταραχή που πυροδότησε η ήττα του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου στις πρόσφατες εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Βραζιλία διοικούταν από στρατιωτική δικτατορία από το 1964 έως το 1985. Ο απερχόμενος Μπολσονάρου, ο ίδιος πρώην λοχαγός του στρατού, είχε επιδιώξει να εμπλέξει τον στρατό στην αμφισβήτηση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Σε στρατιωτικό πραξικόπημα καλούν υποστηρικτές του Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου έχασε οριακά την ψηφοφορία της 30ής Οκτωβρίου από τον αριστερό αντίπαλό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και παρόλο που δεν παραδέχθηκε την ήττα του, δεν εμπόδισε την παράδοση της εξουσίας. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, ωστόσο, αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και έχουν κατασκηνώσει έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Βραζιλία, ζητώντας από τον στρατό να παρέμβει -κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Η επιστολή

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας της Βραζιλίας, οι τρεις διοικητές ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το σύνταγμα της Βραζιλίας εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση.

«Το σύνταγμα της Βραζιλίας καθόρισε τις ευθύνες και τα δικαιώματα που πρέπει να τηρούνται από όλους τους Βραζιλιάνους και που πρέπει να διασφαλίζονται από τους θεσμούς, ιδίως όσον αφορά την ελεύθερη έκφραση της σκέψης, την ελευθερία της ειρηνικής διαμαρτυρίας και την ελευθερία της μετακίνησης εντός της εθνικής επικράτειας», έγραψαν.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση, εγρήγορση και επικεντρώνονται στον συνταγματικό τους ρόλο για την εγγύηση της κυριαρχίας, της τάξης και της προόδου μας, πάντα για την υπεράσπιση του λαού μας», πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα