«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε επί μήνες να κρύψει ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο αριστερών πολιτικών του κέντρου» γράφει σε άρθρο του ο Economist, προσθέτοντας ότι στις 5 Νοεμβρίου το Documento, δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να στοχοποιήθηκαν για πειρατεία από το Predator.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε την παραβίαση τηλεφώνου. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης – FT: Η υπόθεση spyware αμαυρώνει την αποκατεστημένη εικόνα της Ελλάδας

Και υπογραμμίζει ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Economist, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση κινείται με «ρυθμούς χελώνας»: επισκεπτόμενοι την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, μέλη της επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση spyware στην EE, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί.

Διαβάστε επίσης – Επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης τις αποκαλύψεις «Νέων» και «Βήματος» για τις υποκλοπές από το Predator

Η Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της Pega, λέει ότι, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Ελλάδα δεν είναι ένα «σκόπιμα αυταρχικό» κράτος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «το spyware χρησιμοποιείται με συστηματικό τρόπο ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».

Ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, φέρεται να στοχοποιήθηκε πέρυσι ενώ ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προσθέτει ότι ένα άλλο φερόμενο θύμα του Predator, ο Αντώνης Σαμαράς, ηγείται μιας παράταξης στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του κ. Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ο κατάλογος των θυμάτων του Documento δεν έχει ακόμη επαληθευτεί» γράφει ο Economist και καταλήγει:

«Οι απλοί Έλληνες φαίνεται κατανοητό να ανησυχούν περισσότερο για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας παρά για τις αντιληπτές απειλές για τη δημοκρατία και την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ο διψήφιος πληθωρισμός διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Με εκλογές το αργότερο τον προσεχή Ιούλιο, η Νέα Δημοκρατία κατέχει ένα συρρικνούμενο αλλά ακόμα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της  παραδέχονται ότι το «Predatorgate» υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ως εκσυγχρονιστή φιλοευρωπαίο πολιτικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής