
«Εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα περίοδο, την οποία μέχρι πρόσφατα δεν τολμούσαμε καν να ονειρευτούμε», έγραφε τον Απρίλιο στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Πρόκειται για την αντικατάσταση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με όπλα δυτικής τεχνολογίας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη».
Παραμένει άγνωστο σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντικατάσταση του ρωσικού οπλισμού με νατοϊκό, στον ένατο μήνα του πολέμου. Γεγονός είναι ότι η Ουκρανία λαμβάνει όλο και περισσότερα όπλα από τη Δύση. Το σύνολο των οπλικών συστημάτων είναι ωστόσο περιορισμένο. Στην περίπτωση βαρέος οπλισμού, όπως τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και NASAMS, ο αριθμός δεν ξεπερνά συνολικά τα 10. Οβιδοβόλα από χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και ο αμερικανικοί εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS παραδόθηκαν κατά δεκάδες στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν εκτός αυτού εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M113.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ολλανδία
Η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο ουκρανικό αίτημα για αεροσκάφη
Η αχίλλειος πτέρνα των δυτικών όπλων είναι η συντήρηση, η επισκευή, αλλά και η προμήθεια πυρομαχικών», δηλώνει ο Ουκρανός ειδικός στρατιωτικών ζητημάτων Σέρχιγ Χράμπσκι. Είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού προχωρά πολύ πιο αργά από ό, τι θα επιθυμούσε το Κίεβο. Για τη συντήρηση δυτικής τεχνολογίας δημιουργούνται δομές όχι στην Ουκρανία, αλλά σε γειτονικές χώρες-μέλη της νατοϊκής συμμαχίας. Όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι μικρού βεληνεκούς με ακτίνα δράσης μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Μέχρι αυτή την ώρα η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για βαρύ οπλισμό, όπως αεροσκάφη και άρματα μάχης.
Τα περισσότερα από τα ουκρανικά όπλα είναι σοβιετικής τεχνολογίας και προέρχονται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δηλώνουν στην DW ειδικοί σε εξοπλιστικά συστήματα. Στην αεροπορία όλα τα αεροσκάφη προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, στο πυροβολικό συνδυάζονται σοβιετικά με δυτικά συστήματα, λέει ο Σέρχιγ Χράμπσκι. Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τα «περισσότερα είναι σοβιετικής τεχνολογίας».
Ένα πρόσφατα παράδειγμα: Στις αρχές Νοεμβρίου Ολλανδία και Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία 90 άρματα μάχης Τ-72 σοβιετικής κατασκευής. Τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου το Κίεβο παρέλαβε εκατοντάδες παρόμοια τανκς και πυρομαχικά από άλλες χώρες, κυρίως όμως από την Πολωνία. Όμως ο πόλεμος μαίνεται σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και η φθορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα μέτωπα είναι μεγάλη.
Αδιάφορο το ερώτημα αν αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά
Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά. Ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εκρήξεις κατέστρεψαν μεγάλες ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών. Το Κίεβο έκανε τότε λόγο για δολιοφθορά. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό Γκούσταβ Γκρέσελ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών σχέσεων (ECFR) με έδρα το Βερολίνο, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον σημαντικά αποθέματα σοβιετικών πολεμοφοδίων: Εξαρτάται για ποια πυρομαχικά μιλάμε, αλλά τα περισσότερα αποθέματα έχουν σχεδόν τελειώσει».
Ο γερμανός ειδικός χαρακτηρίζει την επιθυμία της Ουκρανίας να εξοπλιστεί πλήρως με δυτική στρατιωτική τεχνολογία «λογικό και δικαιολογημένο αίτημα». Η διαδικασία αυτή θα προχωρούσε ταχύτερα αν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έπαιρναν γρηγορότερα πολιτικές αποφάσεις, τονίζει ο Γκούσταβ Γκρέσελ.
Ο Σέρχιγ Χράμπσκι πιστεύει ότι προς το παρόν δεν είναι καίριο το ερώτημα για πιθανές ελλείψεις σοβιετικών οπλικών συστημάτων. «Ποιος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας: Η Ρωσία», λέει ο ειδικός οπλικών συστημάτων ως λεία πολέμου. Σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, στην Ουκρανία υπάρχουν σήμερα περισσότερα σοβιετικά οπλικά συστήματα από ότι δυτικά. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έπεσαν σε ουκρανικά χέρια κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών περίπου 400 ρωσικά άρματα μάχης καθώς και περίπου 700 τεθωρακισμένα, τα οποία ωστόσο είναι παλαιότερης τεχνολογίας.
Deutsche Welle
Ρόμαν Γκοτσαρένσκο
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές