Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η φετινή τουριστική περίοδος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καταγράφοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ στα περισσότερα εξ αυτών, αφού θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου φέτος στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αφίχθησαν 6.100.000 επισκέπτες με 34.500 πτήσεις (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών έχει επισκεφθεί τα νησιά ακτοπλοϊκώς και με κρουαζιερόπλοια.

Διαβάστε επίσης: Χατζημάρκος: Με περισσότερες αεροπορικές θέσεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου η Jet2 το 2023

Στη Ρόδο, αλλά και στα περισσότερα νησιά, η αυλαία της τουριστικής περιόδου πέφτει στις 13 Νοεμβρίου και ήδη γίνεται ο απολογισμός αλλά και οι σχεδιασμοί για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Οι επισκέπτες στο νησί σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Διαγόρας» ξεπέρασαν τους 2.600.000, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Με έσοδα στα επίπεδα του 2019 κλείνει φέτος η σεζόν

Το βλέμμα στην επόμενη σεζόν

Το μυαλό όλων πλέον είναι στην επόμενη χρονιά που, αν και ξεκινά με καλές προϋποθέσεις και καλά μηνύματα, παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα πληγεί -άγνωστο σε ποιο βαθμό- από την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, είναι αισιόδοξοι και μάλιστα ο ίδιος ζητά από όλους να είναι προσγειωμένοι και συγκρατημένοι, καθώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Σε ό, τι αφορά τις προκρατήσεις αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικό δείγμα μόνο από τη Βρετανία, με το κλίμα να καταγράφεται θετικό και είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε μεγάλο δρόμο το χειμώνα, περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί μέρα με τη μέρα, είμαστε αισιόδοξοι», αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού. Και προσθέτουν: «Φέτος είχαμε περίπου 7% με 8% αύξηση σε σχέση με το 2019. Αν του χρόνου έχουμε μία υστέρηση και πάμε στα νούμερα του 2019, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει».

Θαλάσσιος τουρισμός

Για τον θαλάσσιο τουρισμό, δηλαδή την κρουαζιέρα και το yachting τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τομέα της κρουαζιέρας τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και δεν πήγε καλά μόνο η Ρόδος, αλλά όλη η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι προοπτικές για το 2023 καταγράφονται εξαιρετικές.

«Στο yachting υπήρχε πρόβλημα γιατί πάει συνδυαστικά με την Τουρκία. Μεγάλο ποσοστό των πελατών του ήταν Ρώσοι, είχαν πρόβλημα και αυτό μας δημιούργησε υστέρηση σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού», αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού.

Η Ρόδος στη WTM 2022

Καλά είναι τα νέα για το νησί της Ρόδου από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, για την ερχόμενη σεζόν Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου «η δυνατή ονομασία ταυτότητας (brand name) “Ρόδος”, η αδιαμφισβήτητη παγκόσμια φήμη του νησιού ως κορυφαίου και ασφαλούς τουριστικού προορισμού, η ιστορική, πολιτιστική και πλούσια φυσική κληρονομιά, στοιχεία με προστιθέμενη αξία που συντελούν στην ανάδειξη της Ρόδου ως προορισμού εμπειριών για όλο τον χρόνο, εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Βρετανούς και όχι μόνο, επισκέπτες, όπως διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού WTM 2022, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 7-9 Νοεμβρίου 2022, στο Λονδίνο».

Ο Δήμος Ρόδου εκπροσωπήθηκε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρεται: «Το Νότιο Αιγαίο δεν είναι μόνο ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού. Είναι η περιφέρεια που φέρνει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης όσον αφορά τον βιώσιμο τουρισμό και ανάλογη της συνεισφοράς της ήταν και η υποδοχή που έτυχε στην Διεθνή Έκθεση -ορόσημο- World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, που μετά από δύο χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πύλες της, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο προσέλευσης».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον εντεταλμένο Τουρισμού, Κώστα Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός